Policija i BIA tragaju za nestalim novinarom iz Bele Crkve

Novinar Stefan Cvetković iz Bele Crkve u Srbiji nestao je tokom noći i policija traga za njim.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da je policija u tom gradu pronašla parkirani automobil za koji je utvrđeno da ga koristi Cvetković.

Očevici su ispričali da su na automobilu bila otvorena vrata i da je pored pronađen Cvetkovićev ručni sat sa pokidanom narukvicom.

O ovom događaju obavešteno je nadležno tužilaštvo, a u potragu su, kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, uključeni pripadnici žandarmerije, ronioci, poseban tim kriminalističkih istražitelja iz Beograda, a koristi se i helikopter.

Cvetković je slobodni novinar koji je u poslednje vreme istraživao ubistvo Olivera Ivanovića, srpskog političara na Kosovu, a više puta je izjavljivao da mu prete različiti političko-tajkunski moćnici.

On je 19. maja ove godine ispričao medijima da je bio šest sati zadržan na administrativnom prelazu Jarinje i naveo da je nakon toga od kosovske policije dobio dokument kojim se potvrdjuje da je po nalogu specijalnog tužioca koji vodi istragu o ubistvu kosovskog političara Olivera Ivanovića, zadržan u policijskoj stanici u blizini prelaza zbog ispitivanja.

Istraživao ubistvo Olivera Ivanovića

Cvetković je tada ispričao da je na Kosovo išao novinarskim poslom, jer, kako je rekao, radi na istraživanju ubistva Olivera Ivanovića.

“Nisu imali drugi način da dodju do mene, pošto su primetili da sam došao u kontakt sa nekim ljudima koji su im interesantni za istragu”, rekao je Cvetković Beti nakon što je pušten.

Ivanović je ubijen 16 januara ove godine, ali detalja o istrazi jos nema dok Beograd i Priština međusobno jedni na druge prebacuju odgovornost za nesaradnju u ovom slučaju.

Cvetković je u februaru u Beogradu održao konferenciju za novinare pod nazivom “Koliko košta likvidacija na severu Kosova”, kada je pokazao i fotografije osoba koje su navodno bile umešane u likvidaciju Olivera Ivanovića i izneo tvrdnje da je taj atentat plaćen 40.000 evra.

Novinar iz Bele Crkve je prošle godine bio nepravosnažno osuđen na više od dve godine zatvora po prijavama pojedinih funkcionera Srpske napredne stranke.

Novinar se žalio na presude, a sudski prostupak još nije pravosnažno okončan.

Više puta tokom prethodnih godina novinar Stefan Cvetkovic izjavljivao je da mu prete zbog tekstova koje objavljuje i priča koje istražuje.

Prvi put to je rekao 2013. godine kada je istraživao nabavke lekova.

Nepoznate osobe su ga, kako je rekao, presrele na ulici i oružjem pretile da ce nauditi njemu i njegovoj porodici ako ne zaćuti.

Vučić: Izvještavaju me na 15 minuta o potrazi

Pretnje su se ponovile 2015. godine kada je pisao o zloupotrebama u Fondu za kapitalne investicije Vojvodine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da svi resursi policije i Bezbednosno informativna agencija rade na rasvetljavanju slučaja nestalog novinara.

“(Nebojša) Stefanović (ministar unutrašnjih poslova Srbije) i (Bratislav) Gašić (direktor BIA) me izveštavaju na 15 minuta”, rekao je Vučić novinarima.

“Nadam se da ce uspeti da reše taj slučaj. Više podataka ne mogu da iznosim u javnost”, rekao je Vučić.

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je policiju da što pre pronađe Stefana Cvetkovića istraži okolnosti njegovog nestanka i o rezultatima obavesti javnost.

Sličnu poruku uputili su i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV).

NUNS i NDNV smatraju da nestanak Cvetkovića mora najozbiljnije da zabrine ne samo policiju Bele Crkve, već i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, jer se novinar proteklih godina više puta žalio da mu prete iz političko-kriminogenih krugova.

Povodom nestanka novinara, NUNS i NDNV podsećaju i na Sporazum o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara između MUP Srbije, Republičkog javnog tužilaštva i sedam novinarskih i medijskih udruženja koji je potpisan krajem 2016. sa osnovnim ciljem da se uspostavi efikasnija krivičnopravna zaštita novinara. 

Izvor: Al Jazeera i agencije