Policija: Istraga o trovanju ruskog špijuna trajat će sedmicama

Američki predsjednik izjavio je 'da zvuči' kao da je Rusija odgovorna za trovanje Skripalja (Arhiva)

Britanska policija saopćila je u utorak da će istraga o napadu hemijskom supstancom na bivšeg britanskog špijuna Sergeja Skripalja trajati više sedmica i da u dosadašnjoj istrazi još nemaju nikog osumnjičenog.

U pisanom saopćenju, novi šef za borbu protiv terorizma Neil Basu ponudio je više detalja o kretanjima Skripalja i njegove kćerke Julije prije nego što su napadnuti i zatražio je od građana da se oglase ukoliko su ih vidjeli tog dana, prenosi AP.

On je kazao da je Skripalj bio britanski državljanin, što je, kako se navodi, činjenica koja bi mogla baciti novo svjetlo na istragu i reakciju Vlade na incident.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je ranije u utorak da će Rusija sarađivati s Velikom Britanijom samo ako odbije uzorke nervne supstance za koju se vjeruje da je otrovala Skripalja i njegovu kćerku.

Trump: ‘Zvuči kao da je Rusija odgovorna’

On je kazao novinarima da Moskva traži uzorke nervne supstance, ali da je odbijena, i to je nazvao kršenjem Konvencije o hemijskom oružju.

Lavrov je insistirao na tome da Rusija nije kriva za trovanje ruskog špijuna i njegove kćerke, prenio je AP.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak “da zvuči” kao da je Rusija odgovorna za trovanje Skripalja i njegove kćerke u Velikoj Britaniji, dodajući da će o tome razgovarati s britanskom premijerkom Theresom May.

“Zvuči kao da oni vjeruju da je Rusija odgovorna i svakako bih te nalaze shvatio kao činjenicu. SAD će osuditi Rusiju ako se to poklopi s britanskim nalazima”, rekao je Trump novinarima uoči puta u Kaliforniju, prenosi AP.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel izjavio je da je Berlin “veoma zabrinut” zbog trovanja bivšeg špijuna i njegove kćerke u Engleskoj i da izražava solidarnost s Velikom Britanijom.

Bivši pukovnik ruske vojno-obavještajne službe

On je saopćio da je telefonom razgovarao s britanskim ministrom vanjskih poslova Borisom Johnsonom i dodao da Berlin “osuđuje napad zabranjenim hemijskim oružjem najstrožijim terminima”, prenosi AP.

Prema njegovim riječima, oni koji su izveli napad moraju biti izvedeni pred lice pravde.

“Ako se potvrdi da Rusija stoji iza napada, to će biti zaista ozbiljna stvar”, napisao je Gabriel u saopćenju.

Skripalj i njegova kćerka Julija pronađeni su 4. marta u Salisburyju, u južnoj Engleskoj, a prema navodima, otrovani su vojnom nervnom supstancom.

Skripalj je bivši pukovnik ruske vojno-obavještajne službe, koji je 2006. osuđen u Rusiji po optužbama da se bavio špijunažom u korist britanske obaveštajne službe MI6.

Za špijunažu dobio 100.000 dolara

Tada je osuđen na 13 godina zatvora, ali je 2010. godine oslobođen, u okviru razmjene špijuna sa SAD-om, nakon čega se sklonio u Veliku Britaniju.

Ruska sigurnosna služba tvrdila je da je on počeo raditi za britanske tajne službe dok je 1990-ih služio u vojsci te da im je prenosio informacije klasificirane kao državne tajne, prenijele su agencije.

Skripalj je nakon hapšenja u Moskvi 2004. priznao da ga je 1995. regrutirala britanska obavještajna služba, kao i da im je davao informacije o ruskim agentima u Evropi, a da je zauzvrat dobio naknadu od 100.000 dolara.

Izvor: Agencije