Policija: Mogući napadi ISIL-a na Dan sjećanja na Ataturka

Posebne mjere sigurnostii organizovane su oko Ataturkovog mauzoleja (EPA)

Turska policija upozorava na mogućnost terorističkog napada  grupe Islamska država Irak i Levant na nacionalni praznik u četvrtak, uz pretpostavku da bi mete mogle biti turski vojni objekti.

Zbog mogućih napada, pojačane su mjere sigurnosti na svim prometnim lokacijama uoči 19. maja – kada se obilježava Dan sjećanja na Mustafu Kemala Ataturka, osnivača moderne Turske.

Vojni i policijski objekti su pod posebnim nadzorom kao potencijalne mete, navodi policija i dodaje da su posebne mjere organizovane i oko Ataturkovog mauzoleja koji, na ovaj praznik posjete hiljade ljudi, piše Reuters.

Bombaški napadi

Borci ISIL-a i kurdskih naoružanih jedinica su posljednjih mjeseci organizovali više bombaških napada u Turskoj, što je izazvalo zabrinutost da bi se sukobi iz susjednih zemalja mogli preliti u Tursku. 

Vojne snage tursko-američke koalicije ubile su desetke boraca ISIL-a u granatiranju i zračnim akcijama u sjevernoj Siriji.

Upozorenje policije se odnosi na 81 pokrajinsku policijsku jedinicu, jer borci ISIL-a “tursku vojsku i policiju smatraju nevjernicima koje je dozvoljeno ubijati”, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije