Oglasi

Policija: Mogući napadi ISIL-a na Dan sjećanja na Ataturka

Pojačane mjere sigurnosti jer policija upozorava da bi vojni objekti mogli biti mete napada ISIL-a u četvrtak.
Posebne mjere sigurnostii organizovane su oko Ataturkovog mauzolejaEPA - Arhiva

Turska policija upozorava na mogućnost terorističkog napada  grupe Islamska država Irak i Levant na nacionalni praznik u četvrtak, uz pretpostavku da bi mete mogle biti turski vojni objekti.

Zbog mogućih napada, pojačane su mjere sigurnosti na svim prometnim lokacijama uoči 19. maja - kada se obilježava Dan sjećanja na Mustafu Kemala Ataturka, osnivača moderne Turske.

Vojni i policijski objekti su pod posebnim nadzorom kao potencijalne mete, navodi policija i dodaje da su posebne mjere organizovane i oko Ataturkovog mauzoleja koji, na ovaj praznik posjete hiljade ljudi, piše Reuters.

Bombaški napadi

Borci ISIL-a i kurdskih naoružanih jedinica su posljednjih mjeseci organizovali više bombaških napada u Turskoj, što je izazvalo zabrinutost da bi se sukobi iz susjednih zemalja mogli preliti u Tursku. 

Vojne snage tursko-američke koalicije ubile su desetke boraca ISIL-a u granatiranju i zračnim akcijama u sjevernoj Siriji.

Upozorenje policije se odnosi na 81 pokrajinsku policijsku jedinicu, jer borci ISIL-a "tursku vojsku i policiju smatraju nevjernicima koje je dozvoljeno ubijati", prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.