Policija na Kosovu u stanju pripravnosti

Svim je policajcima radno vrijeme s osam produženo na 12 sati (EPA)

Kosovska policija počela je primjenjivati poseban operativni plan uoči uskršnjih praznika. Zaposlenima koji su na godišnjem odmoru naređeno je da se vrate na posao, a svim je policajcima radno vrijeme s osam produženo na 12 sati.

Bit će u pripravnosti, a preduzete su određene mjere dodatnog osiguranja vjerskih objekata.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Milan Radojević za Tanjug je rekao da postoji zabrinutost da je povećana opasnost od terorizma zbog dešavanja u Evropi.

Borci u Siriji

“Upoznati ste da je u prethodnom periodu više od 300 građana sa Kosova učestvovalo u borbama u Siriji na strani Islamske države. Kosovska policija zajedno sa drugim bezbednosnim agencijama na Kosovu pažljivo prati sve te pojedince koji su se vratili na Kosovo i oni se nalaze pod prismotrom”, rekao je Radojević.

Zaključio je da postoji zabrinutost zbog cjelokupnih dešavanja u Evropi, ali da vjeruje da će kosovska policija zajedno s međunarodnim partnerima odgovoriti na sve izazove.

I Ambasada SAD-a u Prištini pozvala je svoje državljane na povećan oprez tokom predstojećih vjerskih praznika, kao i prilikom masovnih okupljanja i manifestacija.

“Teroristi u regiji su i ranije nastojali da napadnu neke mete, uključujući crkve i druga svetilišta, pješačke zone, sportske objekte, koncertne sale i javne skupove”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije