Policija našla 60 tijela u napuštenom krematoriju

Meksička policija pokrenula je potragu za vlasnikom napuštenog krematorija u kojem je pronađeno 60 tijela. Vlasti su u krematoriju, koji je zatvoren već godinu, pronašli tijela muškaraca, žena i djece.

Misterija je počela kad su susjedi osjetili smrad koji je potjecao iz jednog napuštenog krematorija u poznatom ljetovalištu Acapulco na jugozapadu Meksika.

„Počeli smo se žaliti prije godinu, ali vlasti nisu došle, potpuno su nas ignorirale“, govori Rosa Armida Perez, jedna od stanovnica koji su prijavili slučaj.

Kad se policija konačno pojavila, jučer rano ujutro, pronašla je 60 tijela, muškaraca, žena i djece. Tijela su bila balzamirana. Nakon što su ih forenzičari odnijeli, policija je počela istragu.

Saopćili su da je vlasnik krematorija pobjegao prije više mjeseci, ostavivši iza sebe dugove i tijela koja je trebao kremirati. Prekrio ih je solju kako ne bi bila otkrivena. Policija je pokrenula potragu za njim.

„Moguće je da je počinjena pronevjera. Vlasnik je ostao dužan porodicama preminulih, čija su tijela pronađena. Sada želimo da se osumnjičeni pojavi i da da izjavu“, kazao je Miguel Angel Godinez, državni tužitelj savezne države Guerrero.

Slučaj nestalih studenata

Krematorij se nalazi u ovoj saveznoj državi u kojoj su u septembru nestala 43 studenata. Lokalne vlasti povezane su s njihovim nestankom.

„To je nevjerovatno. Kako mogu naći 60 tijela u Guerreru, istoj državi u kojoj su studenti nestali? Počinjena je prevara, a to niko nije primijetio. Ovo se ne bi desilo ni u jednoj drugoj državi“, izjavio je Samuel Gonzalez, stručnjak za sigurnost.

Širom Meksika, nakon nestanka studenata, počeli su protesti koji se nastavljaju uprkos tome što su zvaničnici pokušali zatvoriti slučaj, navodi novinar Al Jazeere John Holman koji se javio iz Mexico Cityja.

„Meksička vlada se trudi okončati nasilje u Guerreru i drugim saveznim državama, te se fokusirati na druge stvari, poput ekonomije. Ali incidenti kao što je jučerašnje otkriće pokazuju kakva je zapravo stvarnost u ovoj državi“, dodaje.

Stvarnost u kojoj su nasilje, kriminal i nekažnjavanje zločina dio svakodnevice.

Izvor: Al Jazeera