Policija: Nema dokaza o vezi Masooda i ISIL-a

Massod je prošle srijede pregazio pješake na Westminsterkom mostu i ubio policajca ispred zgrade britanskog Parlamenta (AP)

Britanska policija saopćila je danas kako nije pronašla dokaz da je Khaled Masood, koji je ubio četiri osobe u napadu kod britanskog Parlamenta prošle sedmice, imao bilo kakve veze sa oružanom grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL) ili sa al-Kaidom, ali je istakla kako se on „sigurno interesirao za militantni ekstremizam“, prenose agencije.

Neil Basu, visoki nacionalni koordinator za antiterorističku policiju, rekao je kako nema dokaza da je Masood radikaliziran u zatvoru 2003. godine i kako su nagovještaji o tome „čisto špekuliranje“, prenosi agencija Reuters.

„Njegova napadačka metoda je, izgleda, zasnovana na niskoj sofisticiranosti, niskoj tehnologiji, jeftinim tehnologijama u pokušaju imitiranja drugih napada i na odjeku retorike lidera ISIL-a kada je riječ o metodologiji i napadima na policiju i civile, ali u ovoj fazi nemamo dokaz da je razgovarao o tome sa drugima“, rekao je Basu.

Rođen u Kentu

Khaled Masood (52), koji je prošle srijede pregazio pješake na Westminsterkom mostu i ubio policajca ispred zgrade britanskog Parlamenta, da bi ga zatim policajci upucali i ubili, rođen je u Kentu na jugoistoku Engleske, saopćila je ranije britanska policija.

Masood je bio poznat po „brojnim pseudonimima“ i živio je u Zapadnom Midlandsu, engleskom okrugu u kome se nalazi i grad Birmingham, gdje je policija izvršila raciju.

Inače, odgovornost za prošlosedmični napad na Westminsterskom mostu i ispred zgrade britanskog Parlamenta preuzeo je ISIL.

Izvor: Agencije