Policija opozicije održava mir u Halepu

Sirijska opozicija pokušava uspostaviti zakon i red u dijelovima koje kontolira u Halepu, pa je osnovala nove policijske snage. U njima su i nekadašnji pripadnici režima predsjednika Bashara al-Assada.

No, kako iz Halepa izvještava reporterka Al Jazere Zeina Khodr, mnogi građani su sumnjičavi prema njima.

Ona je posjetila jednu od jedinica nove policije, a kojim nije zadata borba na prvim linijama, već isključivo održavanje mira.

Taj projekat finansira politička opozicija u egzilu – Sirijska nacionalna koalicija (SNK). Njihov cilj je zamijeniti sadašnju vlast i početi proces mirne tranzicije.

Sumnja u iskrenost

“Ovdje smo kako bismo štitili građane, hvatali kriminalce i provodili zakon”, kaže Malek Daher, šef policijske stanice.

Ali, mnogi policajci, poput komandira Dahera, nekada su bili pripadnici Vladinih snaga. Zato bi moglo biti teško uvjeriti pojedine građane da će policajci zaboraviti metode koje su koristili u prošlosti.

“Sve je isto kao u stara vremena – ista lica, iste metode. Zapravo, sve su to pripadnici starog režima”, kaže jedan građanin.

Policijske stanice bile su među prvim metama kada su pobunjenici, u julu prošle godine, ušli su u pojedine četvrti Halepa.

Opozicija kaže da su zgrade u kojima je sad policija tokom pobune protiv režima korištene kao vojni centri i zatvori.

Ali, stanovnici vele da, čak i prije toga, nikad nisu vjerovali policiji, koju su smatrali korumpiranom, izještava reporterka Khodr.

Novi komandir za pokrajinu Halep Mustapha al-Hajj i dalje nosi staru uniformu i priznaje da će im biti teško promijeniti reputaciju. No, trenutno su najviše zabrinuti zbog nedostatka sredstava.

“Treba nam novac za plate. Također, policiji su potrebni oružje i vozila”, kaže Hajj.

Promjena uniformi

Pljačke su česte u gradu koji je još poprište sukoba. Mnogi kažu da kradu jednostavno zato što drugačije ne mogu preživjeti.

Optužuju i pojedine pripadnike oružanih grupa za korištenje sigurnosnog vakuuma i profitiranje.

Neki strahuju da Sirija propada kao država i smatraju da opozicija nije uspjela uspostaviti jedinstvenu komandu.

“Ima grupa koje nazivaju ekstremističkim. Susreo sam se s njima. Ali, one su neutralne. Ne pružaju nam podršku, ali nam ni ne smetaju”, rekao je Hajj.

Nove policijske snage mogle bi biti prvi test u obnovi državnih institucija, koje se raspadaju.

Ali, promjena uniformi nije dovoljan dokaz da se metode iz prošlosti više neće primjenjivati i da će nova Sirija biti država u kojoj niko neće biti iznad zakona.

Izvor: Al Jazeera