Policija potvrdila: Ubijen polubrat sjevernokorejskog lidera

Malezijska policija otkrila je Reutersu kako je neidentificirani Sjevernokorejac preminuo na putu od aerodroma do bolnice (Reuters)

Polubrat sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, Kim Jong-nam, ubijen je u Maleziji, potvrdila je malezijska policija. 

Uzrok smrti, međutim, nije poznat. Novinske agencije ranije su prenijele tu vijest, tvrdeći da je Kim Jong-nam ubijen na aerodromu u Kuala Lumpuru, tako što su ga otrovale dvije špijunke iz Sjeverne Koreje.

Malezijska policija potvrdila je tada da je neidentificirana osoba preminula na putu do bolnice. 

Agencija Yonhap prenosi izvor iz Vlade Južne Koreje koji tvrdi kako je Kim Jong-nam ubijen u ponedjeljak ujutro u Maleziji.

Televizija Chosun objavila je da su Kim Jong-nama na aerodromu u Kuala Lumpuru otrovale dvije žene, za koje se vjeruje da su sjevernokorejske operativke.

Najstariji sin Kim Jong-ila

Kim Jong-nam bio je najstariji sin prethodnog vladara Sjeverne Koreje Kim Jong-ila te su mnogi vjerovali kako će on biti njegov nasljednik.

Proteklih godina živio je u egzilu te se isticao povremenim kritikama režima svoje porodice i kao zagovarač reformi, pisao je britanski Guardian.

On je 2001. godine uhapšen na aerodromu u Japanu jer je putovao sa lažnim pasošem. Tvrdio je kako je želio otići u Disneyland u Tokiju. Često je išao u Hong Kong, Makau i Kinu.

Nekoliko puta je proteklih godina izjavljivao kako nema želju napustiti svoju državu.

„Lično sam protiv nasljeđivanja treće generacije. Nadam se kako će moj mlađi brat dati sve od sebe kako bi ljudi u Sjevernoj Koreji imali prosperitetan život“, kazao je 2010. godine prije nego što je njegov mlađi brat postao lider.

Izvor: Al Jazeera i agencije