Policija pretražila sjedište stranke Marine Le Pen

Sredstva koja daje EP mogu se upotrebljavati jedino za plaćanje pomoćnika koji rade u ovoj instituciji (AP)

Francuska policija pretražila je prostorije desničarske stranke Nacionalni front Marine Le Pen u Parizu u slučaju povezanim s navodnom zloupotrebom evropskih fondova, saopćeno je iz stranke.

Evropski parlament (EP) optužuje Le Pen, članicu ove evropske institucije od 2004. godine, da je plaćala članove stranke sredstvima iz njegovih fondova. 

Prema pravilima Evropske unije, sredstva koja daje EP mogu se upotrebljavati jedino za plaćanje pomoćnika koji rade u ovoj instituciji. 

Kako navode zvaničnici EP-a, ova zloupotreba desila se 2011. i 2012. godine, a 20 osoba koje su predstavljene kao savjetnici u parlamentu nastavilo je istovremeno raditi za stranku.

‘Politički motivirano’

Reporterka Al Jazeere Natacha Butler izvještava iz Pariza da Le Pen, koja je trenutno u posjeti Libanu, nije još komentirala akciju policije, ali je ranije uvijek negirala zloupotrebu evropskih fondova.

“Ona kaže da je to politički motivirano i da to rade njeni rivali zato što vodi antievropsku kampanju”, dodaje Butler. 

“Drugi put se dešava racija u istim prostorijama zbog istih optužbi, što potvrđuje da se prvom racijom nije pronašlo ništa”, navodi se u saopćenju stranke. 

Stranka je optužila istražioce, koji djeluju po nalogu pariskog tužioca, za “medijsku operaciju” kreiranu da se poremeti kampanja Le Pen uoči predsjedničkih izbora u aprilu.

Izvor: Al Jazeera i agencije