Policija SAD-a: Djevojka ubijena u ‘izljevu gnjeva na cesti’

Darwin Martinez Torres uhapšen je zbog ubistva Nabre Hassanen (AP)

Ubistvo tinejdžerice muslimanke koju je motociklist pretukao i ubio palicom u blizini džamije u Virginiji vjerovatno je bilo “izljev gnjeva na cesti”, a ne zločin iz mržnje, navela je američka policija, što je izazvalo brojne kritike.

Darwin Martinez Torres (22) uhapšen je zbog ubistva Nabre Hassanen u incidentu za koji policija kaže da je počeo kao svađa na cesti s tinejdžerom koji je bio u grupi zajedno s Hassanen.

“Čini se da je osumnjičeni postao toliko bijesan zbog ove svađe da je to eskaliralo u smrtnosno nasilje”, saopćila je glasnogovornica policije okruga Fairfax Julie Parker.

Dodala je da nema indikacija da napad u blizini džamije u nedjelju ima rasne ili religijske motive te da nema naznaka da je Martinez govorio rasne uvrede dok je ganjao grupu tinejdžera na parkingu, uzeo bejzbolsku palicu iz svog auta i udario Hassanen prije nego što ju je stavio u automobil i bacio njeno tijelo u baru u susjednom mjestu.

‘Porast broja napada na muslimane’

Mohmoud Hassanen Aboras, otac žrtve, kazao je za Guardian kako vjeruje da je njegova kći ubijena zato što je muslimanka.

“Moja je kći mrtva i ne želim da iko osjeća ovo što ja osjećam, da izgubi 17-godišnju kćer… Bilo da je kršćanin, musliman, Hispanoamerikanac, Jevrej…”, rekao je.

Vlasti navode da se ono što su otkrile može mijenjati tokom istrage.

Policija je ranije u ponedjeljak saopćila da “ne istražuje ubistvo kao zločin iz mržnje”, što je izazvalo velike kritike u muslimanskoj zajednici.

Abas Sherif, glasnogovornik porodice žrtve, rekao je da su Hassanen i druge djevojke u njenoj grupi nosile maramu, što je navelo mnoge da vjeruju da je napadnuta zbog religije.

Drugi su istaknuli porast broja zločina protiv muslimana i islamofobije širom svijeta posljednjih godina, također ukazujući na napad na londonski Finsbury Park u ponedjeljak, u kojem se čovjek kombijem zabio u grupu ljudi koji su bili na molitvi u obližnjoj džamiji.

Vijeće za američko-islamske poslove te organizacija Islamska građanska prava pozvali su američku policiju da “provede detaljnu istragu mogućih motiva u ovom slučaju, koji se dešava u vrijeme porasta islamofobije i napada na muslimane širom zemlje”.

Kritika Trumpove retorike

U nedavnom izvještaju CAIR je dokumentirao porast od 57 posto u incidentima protiv muslimana od 2015. do 2016. godine.

Kritičari navode da je retorika predsjednika Donalda Trumpa doprinijela tome.

Trump je ranije ove godine potpisao izvršnu naredbu da se zabrani ulazak državljana šest zemalja s većinski muslimanskim stanovništvom u SAD.

Ovu naredbu suspendiralo je nekoliko sudova.

Izvor: Al Jazeera i agencije