Policija silom razbila demonstracije u Kairu

Prema riječima očevidaca, sigurnosne snage su tokom protesta organiziranih u Kairu koristile prave metke i suzavac (AP)

Najmanje jedna osoba smrtno je stradala, a četiri su povrijeđene u protestima organiziranim protiv državnog udara u egipatskoj prijestolnici Kairu.

Prema riječima očevidaca, sigurnosne snage su, tokom protesta organiziranih u Et-Talibiye u Kairu, koristile prave metke i suzavac, prenosi Anadolija.

U ovoj intervenciji je smrtno stradala jedna osoba, a povrijeđene su četiri.

Prema informacijama egipatskog Ministarstva zdravstva, u protestima organiziranim u različitim dijelovima Kaira, povrijeđeno je 26 osoba.

Sigurnosne snage su prošlog petka na istom području intervenirale tokom dženaze. Veliki broj osoba je imao posljedice od upotrijebljenih suzavaca.

Intervencija na dženazi

I na dženazi Muhammeda Abdulkavija koji je poginuo tokom protesta u četvrtak u Aleksandriji došlo je do intervencije sigurnosnih snaga.

Veliki broj osoba priveden je nakon sukoba demonstranata i policije u mjestima Es-Selam, Beni Suveyf, Deyr Mevvas i Giza.

Iz policijske stanice u Aleksandriji navode da je tokom današnjih protesta u ovom gradu privedeno 14 osoba.

Glasnogovornik Centra za forenzičku medicinu pri egipatskom Ministarstvu zdravstva Hisham Abdel Hamid je saopćio da je broj poginulih u Kairu i Gizi u toku ranijih demonstracija povodom obilježavanja treće godišnjice od revolucije “25. januar” porastao na 62 osobe.

Prostrijelne rane

Hamid nije dao informacije o stradanjima u drugim dijelovima zemlje, a dodao je da je 58 osoba, od ukupno 62 poginule, podleglo od zadobivenih prostrijelnih rana nanesenih vatrenim oružjem.

Širom Egipta se proslavlja treća godišnjica od svrgavanja režima bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, ali riječ je o paralelnim skupovima pristalica aktuelne privremene vojne vlasti i demonstracija protivnika prošlogodišnjeg vojnog udara u zemlji.

Policija silom razbija skupove, samo u Kairu i Gizi u četvrtak su život izgubile 62 osobe, a povrijeđeno je nekoliko stotina ljudi.

Strahuje se da bi broj stradalih mogao rasti, pošto su demonstracije najavljene da će trajati 18 dana, koliko je trajala i revolucija 2011. godine.

Zračni napad

Egipatski borbeni helikopteri izvršili su zračne napade na grupu povezanu s Al-Kaidom u selima na sjeveru Sinajskog poluotoka, saopćio je u petak vojni glasnogovornik, prenosi Fena.

On je dodao da je sedam pobunjenika ubijeno, a desetak kuća i koliba uništeno, prenosi AP.

Dugotrajna vojna ofanziva protiv pobunjenika je intenzivirana nakon što su militanti oborili helikopter ranije ove sedmice i ubili posadu.

Novinari nemaju pristup većem dijelu sjevernog Sinaja, zbog čega izvještaji ne mogu biti nezavisno potvrđeni.

Napadi pobunjenika su se intenzivirali nakon što je vojska svrgnula predsjednika Muhameda Mursija u julu prošle godine.

Izvor: Agencije