Policija traži prekid okupacije u Oregonu

Grupa antivladinih naoružanih demonstranata u saveznoj državi Oregon već treći dan odbija izaći iz parka prirode koji su zauzeli.

Grupa protestuje protiv zatvorske kazne za dvojicu lokalnih rančera, koji su osuđeni za podmetanje požara. Njihovi advokati navode da demonstranti ne govore u ime njihovih branjenika.

Predstavnik demonstranata nam je rekao da ne očekujemo puno oružja, ali tokom 45-minutog obilaska nije odgovorio na pitanje koliko je osoba zauzelo park prirode.

„Emocije se smjenjuju. Svašta se dešava, ali uglavnom sve je uredu. Bitno je da krv nije prolivena. Ovo su mirni protesti“, rekao je John Ritzheimer, demonstrant.

„Želimo biti civilizirani i sa poštovanjem i dobrosusjedski se odnositi prema svima“, naveo je LaVoy Finicum, predstavnik naoružanih demonstranata.

Finicum je rančer iz Arizone i jedan od predstavnika grupe.

„Ovo je tek početak. Mislim da će nezadovoljstvo proširiti na druge dijelove zemlje“, dodaje Finicum.

Nije primijećeno da demonstranti nose oružje, ali nije moguće ni to provjeriti..

„Naravno da smo naoružani. Garantujem vam da svaki rančer nosi oružje. Neku večer sam ispred svoje kuće vidio divlju mačku“, navodi Dwayne Erma, demonstrant.

Zabrana ispaše

Ammon Bundy, vođa grupe koja sebe naziva „Građani za ustavnu slobodu“, održavao je press konferenciju kako bi novinarima objasnio probleme koje imaju zbog zabrane ispaše na zaštićenim površinama nakon što je park prirode formiran davne 1908. godine. Upitan koji su njihovi zahtjevi za mirni završetak protesta, odgovorio je:

„Riječi neće biti dovoljne. Potrebna su djela, odnosno savezna vlada mora odustati od svog neustavnog prisustva na teritoriji ove države“, rekao je Ammon Bundy, vođa milicije.

„Obraćam se direktno osobama koje se nalaze u parku prirode. Rekli ste da ste došli da pomognete stanovnicima Okruga Harney. Nakon što su mirni protesti prerasli u naoružanu okupaciju, vaša pomoć nam više nije potrebna. Dwight i Steven Hammond su se predali. Vrijeme je da napustite naš okrug i mirno odete svojim porodicama“, poručio je deomonstrantima David Ward, šerif okruga Harney.

Do sada je puno rečeno, ali ništa ozbiljno se još ne dešava. Protest koji je počeo u nedjelju se nastavlja.

Izvor: Al Jazeera