Policija u Charlotteu objavila snimak ubistva

Policija je u američkom gradu Charlotteu objavila službene snimke ubistva Afroamerikanca Keitha Scotta. Ubistvo je izazvalo seriju protesta u ovom gradu, pa je policija bila prinuđena objaviti sporne snimke. No, istina još nije jasna. Policija tvrdi kako je Scott imao pištolj, a njegova udovica tvrdi da nije. Ni iz snimke Scottove supruge, ni sa policijskih snimaka to se ne može jasno utvrditi.

“Objavili smo objektivne činjenice. Prezentirali smo vam sve dokaze koje imamo”, rekao je Kerr Putney, šef policije u Charlotteu.

Iz policije kažu kako su na pištolju s mjesta zločina našli Scottove otiske, no porodica ubijenog tvrdi kako je on nosio samo knjigu.

“Naravno da je bio divna osoba i naravno da smo ga svi voljeli, ali to uopće nije bitno. Nema potrebe da govorimo u tim kategorijama da bismo dobili pošten tretman”, ističe Ray Dotch, zet žrtve.

Nacuioalna garda na ulicama

Pored snimaka, policija je objavila i izjave dva policajca, koji tvrde kako su vidjeli da Scott priprema džoint u automobilu, a potom i da drži pištolj.

“Znamo kako postoje brojne priče o tome šta se dogodilo, šta se nije dogodilo. Je li držao knjigu ili pištolj. Objavili smo dokaze za koje vjerujemo da će vam potvrditi da činjenice koje smo na početku isticale i dalje stoje”, kaže Putney.

Brojne činjenice i dalje su sporne, tako da protesti još traju. Demonstratori kažu da ne traže pravdu samo za Scotta, nego za sve manjine koje kod policije nemaju jednak tretman, iz Charlottea javlja Al Jazeerina novinarka Heidi Zhou-Castro.

“Na ulicama Charlottea i dalje je Nacionalna garda. Protesti su na momente bili nasilni, a demonstranti ističu kako su uspjeli natjerati policiju da objavi službene snimke. Ipak, te snimke nisu odgovorile na pitanja koja su postavili”, dodaje.

Izvor: Al Jazeera