Policija u SAD-u koristila aplikaciju za prikrivanje dokaza

Policija iz Long Beacha odbacuje tvrdnje (Al Jazeera)

Reporterska ekipa Al Jazeere otkrila je da aplikaciju za brisanje poruka koja se zove Tiger Text koristi najmanje jedna policijska stanica američke policije, a riječ je o aplikaciji koja se može koristiti da se dijele osjetljive i potencijalno inkriminirajuće informacije koje policija ne želi predstaviti sudu.

Bivši i sadašnji policajci iz policije Long Beacha u južnoj Kaliforniji rekli su Al Jazeeri da su na njihove službene policijske telefone instalirana aplikacija Tiger Text.

Tiger Text aplikacija je dizajnirana da briše tekstualne poruke nakon nekog vremena. Jednom kada se poruka izbriše ne može biti vraćena nazad, čak ni forenzičkom analizom telefona.

Policajci koji su govorili za Al Jazeeru kažu da je povjerljivi sistem za slanje poruka korišten da se dijele informacije policijskih operacija i osjetljivih ličnih podataka.

Dvojica policajaca tvrde da su bili instruirani od strane svojih nadređenih da koriste aplikaciju „kada razgovaraju sa drugim policajcima kako ne bi bili otkriveni“.

Rekli su da su shvatili da se to odnosi i na oslobađajuće dokaze koji bi mogli biti od pomoći advokatima u civilnim i kriminalnim procesima koji se vode protiv policijskog odjenjenja.

To je tvrdnja koju policija Long Beacha odbacuje.

U upotrebi od 2014.

Ali, s druge strane, policajci kažu da nisu iznenađeni tim instrukcijama tvrdeći da proces otkrivanja unutar policijskih službi nikada nije bio „na vidjelu“.

„Činilo mi se čudnim da imamo komunikacijski sistem koji zaobilazi sve što bismo trebali raditi“, rekao je jedan policajac, još uvijek zaposlen u policiji Long Beacha.

Prema tvrdnjama istraživačke grupe „Mapping Police Violence“ policija Long Beacha zauzima peto mjesto u SAD-u po broju policajaca umiješanih u pucnjave u 2015.

Advokati koji se bave zaštitom ljudskih prava uspjeli su dobiti parnice u Long Beachu teške desetke miliona dolara u korist porodica upucanih ljudi.

Jedan bivši policajac je rekao da misli kako je to bio razlog i motiv policije da razvije aplikaciju.

„Bilo je mnogo slučajeva policajaca umiješanih u pucnjave koji su naštetili policiji“, rekao je i dodao „kako je to način da se pozabavi i izađe na kraj sa negativnim stvarima koje mogu utjecati na pouzdanost u slučajevima koji se vode“.

Al Jazeera je došla do finansijskog zapisa iz policije Long Beacha iz kojeg se može vidjeti da je Tiger Text sistem bio u upotrebi od 2014. i da je više od stotinu policajaca koristilo aplikaciju.

Izvor: Al Jazeera