Policija ubila Cherifa Chekatta, napadača iz Strasbourga

Chekatt je posljednji put viđen u naselju Neudorf (EPA)

Osobu za koju se sumnja da je u utorak počinila napad u Strasbourgu u kojem je poginulo troje ljudi ubila je u četvrtak francuska policija, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Francuske Christophe Castaner.

Cherif Chekatt ubijen je u četvrti Neudorf, nakon što je policijska operacija pokrenuta oko 21,00 sat. Tokom racije, teško naoružani policajci sa štitovima i automatskim oružjem upadali su u kuće u ulici Epinal.

Reuters je prije toga objavio da su se čula najmanje tri pucnja u toj četvrti u kojoj je bila pokrenuta opsežna policijska operacija.

Područje je također nadlijetao policijski helikopter. Cherif Chekatt otvorio je vatru na policajce koji su odgovorili i ubili ga, rekao je Castaner.

Velika potraga

U utorak navečer, malo prije 20 sati, napadač je u centru grada na Božićnom sajmu u nekoliko navrata pucao na prolaznike.

U drugoj ruci je imao nož. U pucnjavi s policijom je ranjen u ruku, ali je uspio pobjeći taksijem.

Tri osobe su ubijene u tom napadu, pet je teško ranjeno i osam lakše, prema još uvijek privremenim podacima.

Za Cherifom Chekattom tragalo je 720 policajaca širom istočne Francuske. On je bio na popisu osoba koje je trebalo nadzirati jer su predstavljali potencijalnu sigurnosnu prijetnju.

Istraga Njemačke

I njemačko tužilaštvo otvorilo je danas istragu protiv Chekatta, javili su francuski mediji. Njemačko tužilaštvo je pokrenulo istragu za ubistvo, pokušaj ubistva i nanošenje teških povreda, rekao je glasnogovornik tužilaštva.

Francuska televizija BFM navodi da je istragu otvorio sektor njemačkog tužilaštva za suzbijanje terorizma. Dozvoljeno je da njemačko tužilaštvo istražuje o ovom slučaju paralelno sa francuskim jer su njemački državljani prisustvovali napadu u utorak uvečer u Strasbourgu, na granici Francuske i Njemačke.

Iako nijedan njemački državljanin u tom napadu nije ranjen, oni su pretrpjeli traume.

Izvor: Agencije