Policija uhapsila saradnicu otmičara u Francuskoj

Francuska policija uhapsila je ženu koja je bila bliska sa napadačem koji je ubio tri osobe i u jednom supermarketu u gradu Trebesu uzeo ljude za taoce, a potom je ubijen, saopćilo je tužilaštvo.

Prethodno je potvrđeno kako je najmanje 16 osoba povrijeđeno, prije nego što je policija ubila napadača.

Al Jazeerin reporter Paul Brennan javio je kako je policija napadača identificirala napadača kao 26-godišnjeg porijeklom iz Maroka, koji je živio u obližnjem gradu Carcassonne.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Gerard Collomb kazao je da se radi o sitnom kriminalcu Redouanea Lakdimu.

“Policija je potvrdila da nije bio radikalizovan, nego obični manji trgovac drogom. Zato je pitanje zašto je počeo pucati na ljude tvrdeći da je povezan s ISIL-om”, javio je Brennan.

Ranije je saopćeno da je otmičar tražio oslobađanje iz zatvora Salaha Abdeslama, koji stoji iza napada u Parizu u novembru 2015. godine, kada je ubijeno gotovo 130 ljudi.

Muškarac koji je tvrdio da pripada oružanoj grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL) oteo je taoce u supermarketu u gradiću Trebesu, blizu Montpelliera.

U trgovinu “Super U” upali su specijalci, a stotine policajaca blokirale su okolno područje.

Prethodno ubio jednu osobu, a drugu ranio

Prema Reutersu, koji se poziva na francuski policijski sindikat, otmičar je prethodno pucnjem u glavu ubio neidentificiranu osobu u obližnjem gradu Carcassonne.

Agencija navodi da su Trebes i Carcassonne udaljeni 20-ak minuta vožnje te da je muškarac ubio jednu osobu i ranio drugu, a potom ukrao automobil.

Francuski premijer Edouard Philippe opisao je ranije situaciju kao “vrlo ozbiljnu” i kazao kako “djeluje da se radi o terorističkom činu”.

“Operacija još nije gotova”, kazao je Philippe.

U akciju je uključena antiteroristička jedinica pariskih tužilaca, prenijela je britanska agencija.

Otmičar tvrdi da je povezan s ISIL-om

Gradonačelnik grada Trebesa rekao je da su u supermarketu ostali samo otmičar i jedan policajac, a da je veliki broj kupaca i djelatnika uspio pobjeći.

Gradonačelnik Trebesa je kazao ranije listu Le Depeche da misli da je najmanje jedna osoba ubijena.

Francuski premijer Edouard Philippe je rekao kako bi se moglo raditi o “terorističkom napadu” te da je talačka kriza u toku.

Agencija Reuters je prenijela da muškarac tvrdi da je povezan s ISIL-om.

Incident u gradu Carcassonneani

Al Jazeerina reporterka Natacha Butler je izvijestila da bi talačka situacija mogla biti povezana s ranijim incidentom u gradu Carcassonne, u kojem je jedan policajac povrijeđen.

Al Jazeerina reporterka je izvijestila da je osumnjičeni navodno otvorio vatru na četiri policajca, koja nisu bila na dužnosti, prije nego što je pobjegao.

Vjeruje se da je napadač bio ista osoba koja je izazvala prethodni incident.

Izvor: Al Jazeera i agencije