Policija vodenim topovima na demonstrante

Od Hong Konga do Istanbula, Moskve i Atine, u brojnim svjetskim gradovima u četvrtak su se okupili milioni ljudi na međunarodni dan radnika – 1. maja, koji se obilježava kao dan sjećanja na velike radničke proteste održane u Chicagu 1. maja 1886. godine.

U Istanbulu je policija suzavcem i vodenim topovima rastjerivala demonstrante, dok je u prijestolnici Kambodže Phnom Penhu došlo do sukoba između policije i demonstranata.

Demonstranti se okupljaju na ulicama širom Azije – u Hong Kongu, Jakarti, Kuala Lumpuru, Singapuru, Tajpeju i Seulu, a u južnokorejskoj prijestolnici se očekuje da će tradicionalni godišnji protesti poprimiti mračan ton poslije nedavne nesreće sa potonulim trajektom, prenosi AFP.

Najmanje 50 osoba povrijeđeno je danas tokom protestnog mitinga u Istanbulu povodom Prvog maja, kada je policija upotrijebila vodene topove, suzavac i gumene metke, javile su agencije.

Udruženje progresivnih advokata saopćilo je da je najmanje 51 osoba povrijeđena a da je 138 privedeno blizu Trga Taksim i drugdje u Istanbulu, u sukobu policije sa demonstrantima koji su bacali kamenice i molotovljeve koktele, prenio je France-Presse.

Demonstranti su pokušali proći do centralnog Trga Taksim, simbola antivladinih protesta prošle godine i tradicionalnog mjesta radničkih protesta, prenosi AFP.

Kako prenosi RIA Novosti, do sjedišta Vlade došlo je približno pet hiljada pristalica tog bloka, predvođeni, između ostalog, zastupnikom socijalistom Nikolajem Rudkovskim, bivšom direktoricom Fonda za državnu imovinu Valentinom Semenjuk-Samsonenko i predsjednikom Nezavisnog sindikata rudara Mihailom Volincom.

Sudionici prvomajskog mitinga tražili su povećanje plaće za 30 posto i održavanje referenduma.

Aktivisti su uzvikivali parole “Ne ekstremizmu” i “Jedinstvena Ukrajina”, a u rukama su nosili državne zastave, zastave Socijalističke partije i transparente sa natpisima imena ukrajinskih gradova.

Red je tokom akcije održavalo više od stotinu pripadnika policije, navodi agencija Tanjug.

Na Crvenom trgu 100.000 ljudi

Više od 100.000 demonstranata sudjelovalo je na moskovskom Crvenom trgu u obilježavanju praznika rada, a DPA prenosi kako je riječ o prvome takvom okupljanju ispred Kremlja od raspada SSSR-a prije 23 godine.


Okupljanje počelo u 10 sati [EPA]

Demonstranti su nosili sovjetske i ruske zastave, a među njima je bilo i onih koji su isticali transparente s riječima podrške odluci ruskoga predsjednika Vladimira Putina o aneksiji Krima. “Krim će zauvijek biti ruski”, pisalo je na jednom.

Na trgovima i ulicama ostalih ruskih gradova okupilo se blizu dva miliona ljudi, izvijestila je ruska novinska agencija Interfax.

Okupljanje je počelo jutros u 10 sati po moskovskom vremenu, javio je Glas Rusije. Na ovaj dan okupljaju se članovi radničkih sindikata, ali i mnogih drugih grupa.

Više od 40.000 građana okupilo se na prvomajskim svečanostima u Vladivostoku, javio je Itar-tass.

Policajci u civilu u Phnom Penhu


Šetnja u prijestolnici Kambodže [Sam Rainsy / Facebook]

Sukobi između demonstranata i policije desili su se i u kambodžanskoj prijestolnici Phnom Penhu, nakon što je održan prvomajski skup uprkos Vladinoj zabrani javnih protesta u tom gradu.

Svjedoci navode da su policajci u civilu, koji kao oružje nose palice i koje Vlada često angažira na razbijanju protesta, napali demonstrante nakon što su lideri opozicije na skupu održali govore, a zatim i napustili mjesto protesta, prenosi AP.

Policajci su nasumično tukli demonstrante, a intervencija je trajala nešto više od sat vremena, rekli su svjedoci, navodi Tanjug.

Blizu 1.000 radnika i pristalica opozicijske kambodžanske Nacionalne stranke spasa okupilo se jutros na ulicama oko Parka slobode u Phnom Penhu, gdje je zabranjeno održavanje protesta, pa su vlasti to područje ogradile bodljikavom žicom i postavile više stotina policajaca da održavaju red.

Izvor: Agencije