Političar na sjednici parlamenta u dresu Boatenga

Jeromeu Boatengu, nogometašu minhenskog Bayerna i njemačke reprezentacije, otac je Ganac, a majka Njemica (AP)

Član Parlamenta njemačke savezne države Brandenburg Sven Petke iz Kršćanske demokratske unije (CDU)  je na sjednicu tog tijela došao u dresu njemačkog nogometnog reprezentativca Jeromea Boatenga, prenosi Welt.

To je uradio nakon što je potpredsjednik njemačke stranke Alternativa za Njemačku (AfD) Alexandar Gauland izjavio kako je reprezentativac te zemlje Boateng dobar nogometaš, ali kako ga Nijemci ne žele za svoga susjeda.

“Moj sin podržava Bayern iz Minhena i on me pitao šta moj kolega Gauland ima protiv Boatenga. Mene je sram da sjedim sa Gaulandom u parlamentu“, kazao je Petke.

Njega je podržao i šef vlade njemačke savezne države Brandenburg i političar Socijaldemokratske partije (SPD) Dietmar Woidke.

“Mislim da smo danas svi trebali obući njegov dres“, kazao je Woidke.

Gauland čitao novine

Gauland se pojavio pred sami početak sjednice, a cijelo vrijeme je čitao novine. Salu u kojoj se održavala sjednica je napustio tek nakon što su to uradili ostali delegati.

Jeromeu Boatengu, nogometašu minhenskog Bayerna i njemačke reprezentacije, otac je Ganac, a majka Njemica.

On je trenutno na pripremama reprezentacije za Evropsko prvenstvo 2016. i nije reagirao na Gaulandovu izjavu.

Predsjednik Nogometnog saveza Njemačke Reinhard Grindel rekao je kako se radi o zloupotrebi reprezentacije za političke parole.

Njemački ministar pravosuđa Heiko Maas rekao je kako je izjava „neprihvatljiva“, a ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere kako bi svaki Nijemac trebao biti sretan da ima Boatenga za saigrača, sugrađanina ili susjeda.

Boateng, koji je rođen u Berlinu, jedan je od nekolicine njemačkih reprezentativaca koji nisu isključivo njemačkog porijekla.

Izvor: Agencije