Političar sam savladao atentatora

Dogan je uspio da izbije pištolj iz ruke napadača, poslije čega su obojica pali na pod (Reuters)

U glavnom gradu Bugarske Sofiji u subotu je napadnut predsjednik Pokreta za prava i slobode koji predstavlja interese turske manjine Ahmed Dogan, javile su agencije.

Nakon što se popeo na binu kako bi se obratio na otvaranju stranačke konferencije, na “scenu” je iskočio jedan mladić sa pištoljem na gas i uperio ga u 58-godišnjeg Dogana.

Dogan je, međutim, uspio da izbije pištolj iz ruke napadača, poslije čega su obojica pali na pod, a obezbjeđenje pritrčalo i savladalo prestupnika.

“Ahmed Dogan je u dobrom zdravstvenom stanju. Sve je pod kontrolom”, rekao je zvaničnik Pokreta Čejhan Ibrijamov novinarima, a prenosi Reuters.

Mladić star 25 godina identifikovan je kao Oktaj Enimehmedov, koji je uhapšen i odveden na psihijatrijsko vještačenje, navodi BTA.

Prilikom privođenja kod njega su pronađena i dva noža.

Bugarska novinska agencija navodi da je po imenu napadača jasno da je u pitanju etnički Turčin i da je na konferenciji bio kao stranački delegat iz crnomorskog grada Burgasa.

“Ne znamo ko je naredio napad na lidera Pokreta, ali je pravi podstrekač – jezik mržnje, konfrontacije i agresije protiv Pokreta u bugarskom društvu i u to nema sumnje”, rekao je zamjenik predsjednika Pokreta Ljutfi Mestan.

Pokret predstavlja tursku manjinu a u bugarskoj skupštini ima 38 od ukupno 240 poslaničkih mandata.

Reuters navodi da Pokret predstavlja i druge muslimane koji čine 12 odsto bugarskog stanovništva od 7,3 miliona.

Doganova partija je bila članica prethodne tročlane koalicione Vlade koju su predvodili socijalisti, podsjećaju agencije.

Izvor: Agencije