Političari: Angela Merkel učinila EU zavisnom od Turske

Popularnost Angele Merkel opala zbog politike prema izbjeglicama (AFP)

Njemački političari optužili su kancelarku Angelu Merkel da je Evropu učinila previše zavisnom od Turske po pitanju izbjegličke krize.

Zbog nje je, naveli su oni, EU postala “ranjiva na ucjene turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogan.”

“Nisam protiv pregovora sa Turskom, ali mislim da je opasno da se postane toliko zavisan od Ankare”, rekao je Horst Seehofer, predsjednik Kršćansko-socijalne unije.

On smatra da je sporazum s Turskom doprinio jačanju podrške ekstremno desnoj Alternativi za Njemačku (AfD).

Ucjene turskog režima

Sahra Wagenknecht iz krajnje ljevičarske partije Linke vjeruje da je Merkel u suštini sama vodila pregovore i postigla sporazum, a da nije uključila svoje evropske partnere.

“Kancelarka je zato odgovorna za to što je Evropa postala ranjiva za moguće ucjene autoritarnog turskog režima”, kazala je ona.

Turska je objavila u petak da su pregovori o postizanju sporazuma o bezviznom režimu u zamjenu za zaustavljanje ilegalnih migranata zapali u ćorsokak i da EU mora da pronađe novu formulu za spašavanje tog sporazuma, prenio je Reuters.

Merkel, čija je popularnost u Njemačkoj opala zbog liberalne politike prema izbjeglicama, predvodila je napore EU-a da osigura taj sporazum u martu.

Iako je broj izbjeglica koji su ušli u Nemačku od januara drastično smanjen, Merkel je i dalje na meti kritika svojih konzervativnih saveznika u Bavariji, kao i antiimigrantske AfD.

Njemačka je tokom prošle godine primila više od milion izbjeglica.

Izvor: Agencije