Političari upravljali Rimom kao mafijaši

U Italiji je počelo suđenje privrednicima, političarima i navodnim kriminalcima, koji su optuženi da su bili pripadnici mafijaške mreže koja je godinama namještala unosne ugovore.

Prije 2.000 godina Rim je bio prijestonica svijeta, a danas je prijestonica italijanskog svijeta kriminala. U proteklih 11 mjeseci vlasti su došle do dokaza da je gradom vladala mreža kriminalaca i lokalnih političara, koji su iznudom, reketiranjem, korupcijom i pranjem novca namještali tendere za javne nabavke vrijedne milione dolara. Koristili su taktiku italijanske mafije, pa je i sama istraga nazvana “Prijestonica mafije”.

“Riječ je o klasičnoj mafijaškoj metodi. Članovi bande su potkupili lokalne političare i podmitili lokalne vlasti da izvlače javna sredstva. Protiv onih koji su odbili sarađivati korisitili su nasilje”, rekla je Rosy Bindi, predsjedavajuća komisije za borbu protiv mafije.

Mrežu je vodio Massimo Carminati, bivši desničar i osuđeni kriminalac zvani Gusar, jer je u pucnjavi 1981. godine izgubio oko. Na suđenju će on i njegovi suučesnici odgovarati za optužbe da su pronevjerili milione dolara namijenjene za komunalne usluge.

‘Zaključajte ih i bacite ključ’

“Trebaju ih baciti u zatvor. Ne samo kriminalce, već i političare. Zaključajte ih i bacite ključ. Nisu nikoga ubili, ali su oštetili nas koji plaćamo poreze”, smatra jedan stanovnik Rima.

Mafija je dobijala i ugovore za upravljanje centrima za prihvat migranata, čime su iskorištavali izbjegličku krizu na Mediteranu. Ovaj posao je bio toliko unosan da ga je Carminati, čiji su telefon prisluškivali, nazvao “unosnijim od trgovine drogom”.

“U teškim vremenima, Rimu očajno treba čvrsto rukovodstvo. Međutim, protiv bivšega gradonačelnika Giannija Alimanija se vodi istraga zbog umiješanosti u ovaj skandal. Novi gradonačelnik Ignazio Marino je nedavno morao dati ostavku, zbog skandala s relativno manjim rashodima, iako je on bio taj koji je tužiteljstvu dostavio dokaze o korupciji ranijih gradskih administracija”, javlja iz Rima reporter Al Jazeere Claudio Lavanga.

Rim je sada u rukama povjerenika, kojeg je imenovala Vlada. Upravljat će gradom ostavljenim u finansijskim i moralnim ruševinama.

Izvor: Al Jazeera