Politička blokada prijeti ekonomiji Tajlanda

Na Tajlandu još traje brojanje glasova nakon općih izbora, koji su održani prije deset dana. Bit će, međutim, mnogo teže utvrditi koliko su ekonomiju te države oštetili mjeseci antivladinih protesta i politička kriza. Novinar Al Jazeere Scott Heidler javio se iz te azijske države.

Počelo je okupljanjem na ulicama, koje je preraslo u nasilje. I dok se još čekaju rezultati izbora, politička blokada prijeti tajlandskoj ekonomiji. Prije samo četiri mjeseca država je ostvarivala osjetan privredni rast. Tajland je veoma privlačan stranim ulagačima koji, za sada, još ne napuštaju državu, ali pojedini među njima odgodili su nove investicije i poslovno širenje.

“Mislim da oni koji ostaju vide dugoročni interes. Novim investitorima bi trenutno druge države u regiji mogle biti interesantnije”, kaže Doug Kinsella iz AWR Lloyda.

Veoma važni turistički pokazatelji nisu bili na nivou prognoza prije krize. Vrijednost nacionalne valute bata je, također, pala. Politička blokada utječe i na finansije Vlade.

“Ukoliko se Vlada i odluči na trošenje novca, to bi moglo potrajati. Obustavljeni su neki od projekata za koje je već izdvojila sredstva iz budžeta, poput ogromnog ulaganja u infrastrukturu”, ističe Somchai Jitsuchon iz Razvojnog instituta Tajlanda.

Tehnološki sektor

Al Jazeerin reporter Scott Heidler javlja da se “i nakon što se demonstranti povuku sa ulica Bangkoka te država dobije novu vladu, neke manje industrije neće oporaviti odmah”.

“Trebat će im vremena da se vrate na nivo prije demonstracija”, dodaje.

To obuhvata i tehnološki sektor, koji je na udaru velikih kompanija, koje smanjuju budžete, zabrinute zbog budućnosti države.

“Kada se politička situacija stabilizira, trebat će nam pola godine da ponovno stanemo na noge. No, ako se to i dogodi do juna, ne vidim jasan budžetski plan Vlade niti kompanije spremne na investicije. Bit će to bolan proces”, kazao je Suphachai Sachaphibulkij iz Asocijacije tajlandske IT industrije.

Dok raste zabrinutost zbog ekonomije, demonstranti ne odustaju. Ali dugoročna politička blokada odrazit će se na strana ulaganja i povjerenje u tajlandsku ekonomiju. Cijela će država osjetiti nepovoljne učinke.

Izvor: Al Jazeera