Politička podrška novim sankcijama Iranu

Sjedinjene Američke Države na putu su nametanja novih sankcija Iranu zbog njegovog razvoja balističkih projektila, podrške raznim oružanim grupama i kršenja ljudskih prava.

Komitet Senata za vanjske poslove, s 18 glasova za i tri protiv, približio je izglasavanje novih sankcija u Senatu.

Odluka je donesena uprkos protivljenju bivšeg državnog sekretara Johna Kerryja i drugih koji su bili dio administracije bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame, a koji tvrde kako bi sankcije mogle ugroziti međunarodni nuklearni dogovor s Teheranom iz 2015. godine.

“Znamo da se ova odluka ni na koji način ne odnosi na nuklearni dogovor”, izjavio je senator Bob Corker, predsjednik Komiteta iz redova Republikanske stranke.

Ako se odobri u Senatu, ova odluka mora dobiti podršku i Predstavničkog doma Kongresa prije nego što dospije do predsjednika Donalda Trumpa, koji je potpisom može pretvoriti u zakon.

Veza s Rusijom

Neki od članova također su pokušavali naći način da povežu odluku o Iranu s naporima da se nametnu nove sankcije i Rusiji, ali je Komitet došao do dogovora da se odgode nove eventualne mjere prema Moskvi.

Nova mjera nametnula bi sankcije svim stranama koje imaju veze s iranskim programom balističkih raketa, kao i onima koje posluju s tim tijelima.

Također bi nametnula sankcije redovima jedinicama Čuvara islamske revolucije, najjače iranske sigurnosne agencije, koja je velika sila i u ekonomiji te države.

Mjerom se želi ojačati i međunarodni embargo na oružje Teheranu.

Odluka Senata usvojena je u četvrtak, istog dana kad je poluzvanična iranska novinska agencija Fars, pozivajući se na visokopozicioniranog komandanta elitnih Čuvara revolucije, objavila da je Iran izgradio treću podzemnu tvornicu balističkih projektila te da će nastaviti razvoj svog raketnog programa.

Izvor: Agencije