Politička ubistva u Rusiji nisu rijetkost

Slučaj Aleksandra Litvinjenka nije jedini u kojem se spominje umiješanost ruskih vlasti u smrt protivnika Kremlja. 

Ključna optužba istrage Sir Roberta Owena jest da je ruski predsjednik Vladimir Putin vjerojatno odobrio Litvinjenkovo trovanje radioaktivnom supstancom u Londonu 2006. godine.

Rusija je, naravno, kritizirala izvještaj. Ministarstvo vanjskih poslova nagovijestilo je i da sama Britanija nešto krije.

“Imali su samo jedan cilj i on je bio jasan od samog početka – demonizirati Rusiju, njezine dužnosnike i vodstvo. Ova istraga nije bila transparentna”, kaže Marija Zaharova iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Ali politička ubojstva u Rusiji nisu neuobičajena.

Njemcov, Politkovskaja…

Zimska noć 2015. i tijelo koje nepomično leži na mostu u centru Moskve…Riječ je o Borisu Njemcovu, bivšem zamjeniku premijera i otvorenom kritičaru Vladimira Putina.

Zastrašujuća poruka, zaključile su njegove oporbene kolege, onih koji čuvaju Putinov položaj. Njemcov je ubijen samo nekoliko metara od zidova Kremlja.

Godine 2009. odvjetnik Sergej Magnitski preminuo je nakon navodnog premlaćivanja u zatvoru. Otkrio je prevaru s povratom poreza vrijednu 230 milijuna dolara. Samo da bi vlasti preokrenule priču i zatvorile ga za isto kazneno djelo.

Godine 2006. iste one kad je ubijen Litvinjenko, u novinarku Anu Politkovskaju pucano je u njezinoj zgradi u Moskvi.

Godinama je izvještavala o krvavim ratovima koje je Rusija vodila u Čečeniji, često ističući da ruski vojnici u toj zemlji krše ljudska prava.

“Ovo su samo najzloglasniji slučajevi. Kompletna lista mnogo je duža. Novinari, odvjetnici, aktivisti, oporbeni lideri…Svi ubijeni. I svi su se, na ovaj ili onaj način, protivili ruskoj političkoj eliti”, izvještava reporter Al Jazeere Rory Challands.

Rusija možda jest moderna kapitalistička država. Ali pojedinci tvrde da neki aspekti njezine autoritarne i represivne prošlosti nisu nestali.

Pogubno kritiziranje Kremlja

“To nam govori da Rusijom upravlja ista vlast kao i tijekom 70 godina sovjetske vladavine – da je današnji režim, koji simbolizira bivši KGB-ovac Putin, nastavak kriminalne vladavine KGB-a, a da su jedan od instrumenata takve vladavine politička ubojstva”, kaže politički analitičar Andrej Pjontkovski.

Ana Matvejeva, analitičarka i stručnjakinja za Rusiju, nije uvjerena da je Putin odobrio Litvinjenkovo ubojstvo.

“Mislim da nema dokaza da je Putin umiješan. Dokazi su uglavnom indirektni i podložni interpretaciji. Da, opće je mišljenje u mnogim zemljama, uključujući Britaniju, da je Putin odgovoran za sve loše što se dogodi. Ali vrlo je malo direktnih dokaza za to”, kaže Matvejeva.

Kako god, kritiziranje Kremlja može biti pogubno u 21. baš kao i u 20. stoljeću.

Izvor: Al Jazeera