Kosovske stranke bez dogovora o vanrednim izborima

Trebamo svi biti zajedno, kako ne bismo prenosili poruku razdora kod građana, rekao je Kadri Veseli (Anadolija)

Čelnici kosovskih političkih stranaka nisu postignuli dogovor o eventualnom raspisivanju izvanrednih parlamentarnih izbora, nego su samo potvrdili da će se nastaviti sastajati i ubuduće, prenosi Tanjug.

Okrugli stol, na kojem su se okupili predstavnici i vlasti i opozicije, organizirao je Demokratski savez Kosova.

Sastanku su pristustvovali i predstavnici vladajuće Demokratske stranke Kosova, rekavši nakon sastanka da “izvanredni parlamentarni izbori nisu ni bili tema sastanka”.

Iz Demokratskog saveza Kosova su poručili kako su pozvali kolege iz drugih stranaka kako bi “pokušali pronaći rješenje za teme koje su u interesu Kosova”.

“Naši stavovi su poznati – na Kosovu vlada institucionalna kriza, a ova vlada nema legitimitet, jer je trenutno podržava samo 52 zastupnika”, rekao je Agim Veliu, potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova.

Vladajući smatraju da aktualna vlada treba ovaj mandat odraditi do kraja, jer “država treba stabilnu vladu i jaku opoziciju”.

Kome odgovaraju izbori?

Nedavno je šef zastupničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdullah Hoti zatražio od predstavnika stranaka zastupljenih u Vladi Kosova dogovor o datumu održavanja novih prijevremenih parlamentarnih izbora.

U suprotnom će opozicija, kako je prenijela agencija Beta, tražiti glasanje o nepovjerenju kabinetu Ramusha Haradinaja.

Prema njegovim riječima, sada su u opoziciji najmanje 350.000 glasova građana Kosova s posljednjih izvanrednih parlamentarnih izbora, u poređenju s približno 200.000 glasova koji pripadaju strankama na vlasti.

“Kao rezultat takvih kretanja, potrebno je da se ide na izbore, ne samo zato što to želi DSK nego zato što zemlja treba imati stabilnu vladu s jasnom vizijom. Ponudili smo opciju za zajednički okrugli stol političkih stranaka kako bismo se dogovorili o datumu izbora i odlukama koje treba donijeti u međuvremenu. Ako se to ne dogodi, dužni smo pokrenuti izglasavanje nepovjerenja Vladi”, poručio je Hoti.

Politički analitičari procjenjuju da nijednoj stranci na Kosovu ne odgovara brzo održavanje parlamentarnih izbora.

Izvor: Agencije