Političke tenzije nakon optužnice za ubistva

Optuženi se terete da su ubili četvoricu mladića i jednog starijeg čovjeka koji su pecali na Smilkovskom jezeru (Al Jazeera)

Piše: Atanas Kirovski

Makedonsko tužilaštvo je podiglo optužnice u slučaju “Monstrum”.

Ono što je dopunski ispolitizovalo čitav slučaj je bilo priopćenje policije da su počinioci peterostrukog ubojstva muslimanski radikali koji su se borili u Pakistanu i Afganistanu i da je njihov motiv bio destabilizacija Makedonije.

Makedonsko tužilaštvo je na zadnji dan kada ističe rok zvanično podiglo optužnicu za terorizam i ubojstvo protiv petoro ljudi, a protiv jednog je podignuta optužnica za pomaganje u terorizmu. Optuženi su albanske nacionalnosti i nalaze se u pritvoru još od maja.

Javni tužilac Ljupčo Švrgovski je izjavio da “ Tužilaštvo za organizirani kriminal ima dovoljno čvrste dokaze koji će biti iznijeti sudu, kojim će se dokazati da su optuženi zaista počinili krivična djela za koja su optuženi”.

Sudija koji vodi slučaj, Vladimir Tufekdžić, izjavio je da su advokati odbrane izvršili uvid u transkripte i dokazne materijale i da nisu imali nikakve primjedbe.

U makedonskoj javnosti slučaj je poznat kao “Monstrum”, a optuženi se terete da su ubili četvoricu nevinih mladića i jednog starijeg čovjeka koji su pecali na Smilkovskom jezeru.

Politička dimenzija

Albanska oporba – prije svega stranka DPA ( Demokratska partija Albanaca) je optužila makedonsku policiju da traži žrtvenu janjad zato što ne može rasvijetliti grozomorno masovno ubojstvo i da se sudi potpuno nevinim ljudima. Nakon hapšenja osumnjičenih, nekoliko tisuća Albanaca je protestiralo ulicama Skoplja tražeći da se optuženi puste iz pritvora, tvrdeći da su to  sasvim nevini ljudi.

Ono što je dopunski ispolitizovalo čitav slučaj je bilo priopćenje policije da su počinioci ubistva muslimanski radikali koji su se borili u Pakistanu i Afganistanu i da je njihov motiv bio destabilizacija Makedonije. Muslimani iz Makedonije, prije svega albanske nacionalnosti, tvrdili su da se protiv njih vodi hajka i da se radi o montiranom slučaju koji će pogoršati međuetničke i međunacionalne odnose.

I u petak, na dan kada je Tužilaštvo i zvanično podiglo optužnicu, u makedonskoj Skupštini se vodila polemika između poslanice Meril Ferati iz stranke DPA, koja je uputila poslaničko pitanje predsjedniku Vlade Nikoli Gruevskom, “kako je moguće da su berber, zemljoradnik, stolar, šofer kamiona, prodavač knjiga i domaćica teroristi”? Ona je optužila Vladu da se radi o montiranom procesu, uporedivši akciju “Monstrum” sa slučajem “Raštanska lozja”, koji je još uvijek ostao velika kontroverza.

Premijer Gruevski je zamolio da se slučaj ne karikira i da se ne manipulira osjećajima albanske zajednice. On je naglasio da Vlada primjenjuje iste standarde kod svih građana neovisno od njihove etničke ili religiozne pripadnosti, te da se ne radi o etničkom slučaju, već o ubojstvu. 

“Akcija makedonske policije je bila u suglasnosti sa europskim standardima. Ne smijemo zaboraviti da je ubijeno petoro mladih ljudi bez ikakve krivnje. I oni imaju obitelji. Kada pitate kako je obiteljima uhapšenih, trebate se zapitati i kako je obiteljima ubijenih. Ne smiju se politizirati ovakvi slučaji zato što se u budućnosti mogu ohrabriti kriminalci, nadajući se da će ih zaštititi njihova vjera ili nacionalnost”, izjavio je premijer Gruevski.

Raštanska lozja

Što se tiče analogije koju je poslanica Ferati napravila, slučaj “Raštanska lozja” ostao je velika mrlja za makedonsko pravosuđe.

Tada je ministar policije bio Ljube Boškovski (koji je nakon ovog slučaja bio pritvoren u Hagu zbog ratnih zločina, a sada je u skopskom zatvoru Idrizovo zbog ilegalnog finansiranja), a policija je ubila sedam Pakistanaca u blizini Skoplja kod mjesta Raštanska lozja u blizini Skoplja zato što su navodno pripremali terorističke akte.

Boškovski je tada tvrdio da je policija likvidirala opasnu terorističku ćeliju Al-Kaide na Balkanu, ali međunarodna zajednica i makedonska javnost su sumnjali da se radi o ekonomskim azilantima i da su ubijeni kako bi Makedonija dobila poene kod Amerikanaca da značajno doprinosi u borbi protiv terorizma. Makedonski sud je zatim oslobodio osumnjičene za ubojstvo sedmero Pakistanaca, a odluku je potvrdio i Vrhovni sud.

Nema sumnje da će suđenje koje nakon isteka rokova za žalbu treba otpočeti idućeg mjeseca, biti opterećeno kontoverzama i političkim i etničkim tenzijama.

Prije podizanja optužnice u petak , Smilkovsko jezero u četvrtak je bilo pod policijskom opsadom zato što je rađena rekonstrukcija slučaja. Izvršena je DNK analiza i napravljen je raspit krunskog svjedoka, koji je zaštićen. Oružje kojim je počinjeno ubojstvo nije otkriveno.

Peterostruko ubojstvo je počinjeno 12. aprila, a optuženi su uhapšeni prvog maja. Dvoje optuženih je i dalje u bjekstvu.

Izvor: Al Jazeera