Politički atentat u Kijevu

Policija zasad nije komentarisala ko su mogući osumnjičenici ni koji su motivi napada (AP)

U eksploziji koja se u srijedu dogodila u Kijevu poginuo je lični čuvar, a tri su osobe ranjene, među kojima zastupnik u ukrajinskom Parlamentu Igor Mosijčuk, rekli su ukrajinski zvaničnici opisujući incident kao planirani napad.

Mosijčuk, član opozicijske Radikalne stranke, primljen je u bolnicu, ali nije u životnoj opasnosti, dok je njegov lični čuvar izgubio život, rekao je stranački čelnik Oleg Ljaško.

Savjetnik u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zorjan Škirjak rekao je da su istražitelji na mjestu nesreće, gdje se mogao vidjeti motocikl koji je raznesen blizu ulaza u televizijsku stanicu.

Politički motiv napada

“Četiri su osobe ranjene u eksploziji. Nažalost, jednu nismo mogli spasiti. Umrla je na putu u bolnicu od zadobijenih rana”, rekao je on.

Glasnogovornica kijevske policije Oksana Bliščik rekla je da su vlasti u 21:05 po srednjoevropskom vremenu primile informaciju o eksploziji automobila u četvrti Solomenski u Kijevu.

Policija zasad nije komentarisala ko su mogući osumnjičenici ni koji su motivi napada, ali je Ljaško rekao da je incident nesumnjivo politički motivisan.

“Napad na Mosijčukov život povezan je s njegovim poslom i političkim položajem”, napisao je na Facebooku.

Velika oštećenja

Nakon izbijanja proruske pobune u istočnoj Ukrajini 2014. raste broj nasilnih incidenata izvan zone sukoba u kojima se koristi eksploziv, ali su bombaški napadi razmjerno rijetki.

Zastupnik Radikalne stranke Jevgen Dejdej objavio je na Facebooku fotografije s mjesta događaja na kojima se vidi izgorjeli motocikl ispred uništenog automobila.

“Sudeći po oštećenjima na automobilu i rupama od krhotina u vratima, eksplozija je bila dosta snažna”, rekao je.

Škirjak je rekao da je među trojicom povrijeđenih u eksploziji i politički analitičar Vitalij Bala.

Izvor: Agencije