Oglasi

Politički lideri usaglasili odgovore iz evropskog Upitnika

Denis Zvizdić je potvrdio kako će odgovori na pitanja biti dostavljeni EU na više od 25.000 stranica.
Denis Zvizdić, Željka Cvijanović, Fadil Novalić, Vjekoslav BevandaNa sastanku bi trebao biti utvrđen prijedlog teksta odgovora na preostalih sedam pitanja iz UpitnikaAnadolija

Usuglašeno je sedam preostalih pitanja koja su preostala iz Upitnika Europske komisije za Bosnu i Hercegovinu, javila je Al Jazeerina reporterka Arduana Pribinja.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, entitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović te ministri financija na sastanku u Istočnom Sarajevu usuglasili su se o pitanjima socioekonomskih podataka, obavještajnih službi, terorizma, izbornog procesa, ingerencija šefa države i nestalih osoba.

U idućem razdoblju bit će provedene neophodne tehničke procedure za finaliziranje odgovora iz europskog Upitnika.

Zvizdić je potvrdio kako će odgovori na pitanja biti dostavljeni EU na više od 25.000 stranica, dok je Novalić dodao kako su "ostale još samo tehničke dorade u skladu s principima Mehanizma koordinacije".

Cvijanović ja najavila kako bi sve, u konačnici, trebalo biti usuglašeno do petka.

Dugotrajno usaglašavanje

Europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn uručio je krajem 2016. godine predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisu Zvizdiću Upitnik Europske komisije.

Time je Komisija službeno počela proces pripreme mišljenja o Zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, koji je predan Vijeću Europske unije početkom 2016. godine.

Upitnik sadrži 3.242 pitanja grupirana u politički i ekonomski kriterije te 33 poglavlja pravne stečevine Europske unije.

Iako je Europska komisija očekivala da Bosna i Hercegovina dostavi odgovore na pitanja iz Upitnika na engleskom jeziku u roku od šest mjeseci, ni 403 dana kasnije odgovori nisu pripremljeni.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.