Politički pakao u ‘ekonomskom raju’

Opozicija u RS-u ne odustaje od svojih tvrdnji o kriminogenoj strukturi entitetske vlasti (Al Jazeera)

Piše: Mladen Mirosavljević

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je posljednjih dana u novoj velikoj političkoj ofanzivi nastojeći preduprijediti kritike koje mu ponovo stižu sa svih strana, od onih političkih do onih, posrednih, za kriminal.

Dok od opozicije uspješno preuzima inicijativu igrajući na istu kartu na koju je zaigrala opozicija, a to je zaštita nacionalnih interesa, s druge strane na nju se obrušio svom žestinom proglašavajući je izdajnikom tih istih nacionalnih interesa i do krajnjih granica produbljujući međusrpski sukob u Republici Srpskoj čije će posljedice biti dalekosežne.

To raslojavanje, koje nema veze ni sa kakvom ideologijom i stranačkom pripadnošću, se do krajnjih granica zaoštrava na podjeli ko je patriota, a ko izdajnik nacionalnih interesa pri čemu su izdajnici svi oni koji iz Republike Srpske učestvuju u vlasti na nivou BiH, a samim tim i oni koji te stranke podržavaju. Neprestano mijenjajući taktiku i ofanzivno namećući nove teme, maksimalno koristeći medije u tome, Dodik je stalno korak ispred opozicije koja ga veoma sporo ili nemoćno prati neprestano se nalazeći u defanzivi.

Ovaj puta Dodik je u optuživanju otišao korak dalje. Prema njegovim riječima, najbliži su istini oni koji za Savez za promjene, kao učesnika u vlasti na nivou BiH, kažu da su podanici lidera SDA Bakira Izetbegovića.

“Možemo da im pripišemo još mnogo štošta što ide uz te njihove izdajničke i kolaboracionističke aktivnosti. Teme koje su oni nametnuli možda su danas ovdje dominantne, ali će i to proći, kao što sve prolazi. Vidjeće se kolika je to bila nepotrebna laž”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Trebinju.

Raj koji opozicija ne vidi, a građani ne osjećaju

Prema njegovim riječima, u posljednjih godinu dana, ukoliko se pokuša napraviti hronologija od kada su u Sarajevu predstavnici Saveza za promjene, “vidi se kolika je izdaja, i narod to ne prašta”.

“Narod, možda, u trenutku ne razumije da se izdaja dešava, ali kada sazna neće oprostiti. Pozivam ljude širom Republike Srpske da odbace tu politiku Saveza okupljenog oko SDS-a, PDP-a i nekih drugih”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da su političari iz stranaka iz Saveza za promjene zarad lične promocije zanemarili nacionalnu i državnu odgovornost i pokušavaju tako da devastiraju Republiku Srpsku.

A, Republika Srpska, pak, tvrdi njen predsjednik je jedno od najboljih mjesta za život. On je iznio niz podataka koji, kako tvrdi, pokazuju da ekonomija u Srpskoj ide uzlaznom putanjom, da Srpska nema nikakvih problema sa dugovima i da redovno izmiruje sve obaveze. Dodik se pohvalio kako su plate i penzije u Srpskoj veće nego ikada da entitet bilježi rast bruto domaćeg proizvoda, da se kreće uzlaznom linijom i  da je evidentan rast industrijske proizvodnje. Dodik je ponovo istakao kako je Srpska bolji dio BiH i da je stanje ekonomije u njoj vidljivo bolje od stanja u Federaciji, a da se to ne primijeti od „galame“.

Sa podacima Milorada Dodika ne slaže se ni opozicija ni oni ekonomisti koji se o tome javno izjašnjavaju. Dragan Čavić poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP-a) i ekonomista, u više navrata je ponovio kako je Srpska u stanju takve kreditne zavisnosti da od dvanaest mjeseci u godini tri mjeseca živi od kredita.

Sličan stav ima i predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP-a) Branislav Borenović. Prema nezvaničnim informacijama iz ministarstva finansija Republici Srpskoj je u naredna tri mjeseca neophodno 620 miliona maraka da bi bio izbjegnut finansijski kolaps. Dodik je, međutim, iznio tvrdnje da novo, veliko kreditno zaduživanje kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF-a), pod još neutvrđenim uslovima i iznosom, ne ugrožava Republiku Srpsku.

“Nesrećne su one zemlje koje imaju MMF, ili su prisiljene da ga imaju. Nažalost, mi smo prisiljeni i natjerani na tu vrstu priče jer su čitavoj BiH isključeni pristupi finansijskom tržištu, osim ovog koga modelira MMF”, rekao je Dodik novinarima boraveći nedavno u Trebinju i najavivši milionske investicije.

Sa riječima hvale nije izostala ni entitetska Vlada koja je u svom saopštenju navela da je usvojila Izvještaj o realizaciji Akcionog plana Republike Srpske za sprovođenje Reformske agende, pa ma šta to značilo s obzirom da građani o svemu tome nemaju pojma. Njima se predviđa provođenje aktivnosti u šest oblasti: javnim finansijama, oporezivanju i fiskalnoj održivosti, poslovnoj klimi i konkurentnosti, tržištu rada, reformi socijalne zaštite i penzija, vladavini prava i dobrom upravljanju i reformi javne uprave. Od ukupno planiranih 48 mjera, 2015. godine Vlada Republike Srpske u potpunosti je realizovala 25 mjera ili 52,1 odsto.

Dodik je i problem najave održavanja dva entitetska referenduma oko kojih se digla čitava uzbuna, pa i među koalicionim partnerima u vlasti, prebacio na “račun” opozicije  ustvrdivši da će referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH „biti na čekanju“, sve dok o njemu ne bude konsenzusa svih stranaka u Republici Srpskoj, odnosno i pozicije i opozicije. Tako je optužio opoziciju kao kočničara, dakle opet destruktivce, za neodržavanje referenduma što mu u ovom momentu izgleda kao jedina izlazna strategija za javnost, a da ne mora priznati svoj poraz vezan za njihovo (ne)održavanje i činjenicu da opozicija s tim nema nikakve veze.

Svako se češe

Izuzetno brzo reagujući na optužbe opozicije o izdaji nacionalnih interesa Dodik je vratio u Narodnu skupštinu na ponovno usaglašavanje entitetski zakon o policiji i unutrašnjim poslovima jer je sporan zahtjev Bošnjaka da se u sve, pa i u ovaj Zakon, stavi odredba koja se odnosi na popis iz 1991. godine izjavivši da o tome postoji konsenzus odnosno da u tome ima podršku opozicije. Ujedno je iskoristio priliku da umjesto referenduma nametne novu temu za gloženje, a to je postojanje Vijeća naroda u entitetskoj Narodnoj skupštini što, tvrdi Dodik, Republika Srpska nije obavezna po Dejtonu. Zato je u narednim mjesecima najavio razgovore o pravljenju novog teksta Ustava, za što opet treba osigurati konsenzus svih, „jer je važno da Srpska iščisti svoje zakonodavstvo od bošnjačkih političkih ultimatuma“.

Da Dodik itekako prati šta se zbiva na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni, pa i u bošnjačkom političkom korpusu, vidi se i po njegovim izjavama o hapšenju lidera Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića i člana stranke Bakira Dautbašića. Dodik procjenjuje da će se, kada se sve završi, ispostaviti da Radončić i Dautbašić nisu krivi i to će se proslavljati kao konačna amnestija od bilo kakve odgovornosti za ono što im se sada pripisuje. On je novinarima u Trebinju rekao da je riječ o scenariju da se Radončić provede kroz postupak na čijem će kraju biti proglašen nevinim, čime će biti oprana politička nomenklatura kod Bošnjaka. Dodik je ponovio da je riječ o pravosudnoj političkoj farsi u kojoj se podiže optužnica za ugrožavanje pravosuđa, a zaobilaze sve one stvari o kojima je govoreno u javnosti, razna ubistva i ostalo.

“Tako se mogu predano prepustiti koncepciji koja je veoma poznata samo Republici Srpskoj, a koju zajedno sa ovim smutljivcima iz SDS-a problematizuju”, rekao je Dodik. “To samo govori koliko su politizovane institucije i kakvi su politički pokušaji da se različitim procesima nastoji ojačati uloga institucija koje su vanustavne i vandejtonske, kao što je Sud i Tužilaštvo BiH”, istakao je Dodik.

Opozicija s druge strane ne odustaje od svojih tvrdnji o kriminogenoj strukturi entitetske vlasti. Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić izjavio je da je šokiran izvještajem Deviznog inspektorata Republike Srpske, u kojem se navodi da je vlast u Republici Srpskoj “u potpunosti znala za kriminal koji je učinjen u Balkan investment banci“.

Čavić je u izjavi novinarima rekao da je šokantna činjenica da je krajem 2013. godine Vlada Republike Srpske imala potpune informacije o hosu i kriminalu koji je rađen u toj banci. “I pored toga su donijeli odluku o kapitalizaciji Banke i još dublje je gurnuli u potonuće, što njih stavlja na tapet odgovornosti. Umjesto da su progonili kriminalce, po izvještaju koji su imali, a u kojem je do detalja objašnjeno o kojim se krivičnim djelima radi, oni su odlučili da tu banku spašavaju sredstvima građana Republike Srpske, ali je ta dokapitalizacija propala”, naveo je Čavić. Tako se unutarpolitička bosanskohercegovačka  trakavica nastavlja dalje dok BiH kobojagi gmiže ka Evropskoj uniji za razliku od njenih građana koji ka njoj nezaustavljivo hrle unatoč raju u kojem žive.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera