Politički utjecaj i sporost koče makedonsko pravosuđe

Pravosuđe je jedna glavnih tema kampanje uoči izbora u Makedoniji. Opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije prošle je godine objavio prisluškivane razgovore u kojima se spominje i političko imenovanje sudija i tužilaca. Slučaj sada istražuje Specijalno tužilaštvo. Skoplje je i ranije dobijalo upozorenja međunarodne zajednice zbog političkog utjecaja, ali i sporosti pravosuđa.

Zbog duga od 18 plaća, grupa radnika nekadašnje fabrike obuće Gazela stigla je pred Građanski sud.

“Za nas radnike zakon ne postoji. Za nas on važi samo kad smo dužni”, kaže Ljiljana Jankoska, radnica u stečaju iz Gazele.

Politički utjecaj na sudove

Trinaest godina trebalo je da sud zaključi postupak. Neizvjesno je kada će obeštetiti sve povjerioce.

“U skladu sa zakonom po kojem se vodi stečajni postupak, plate radnika nisu prioritet pri raspodjeli, već se podmiruju kao i svi ostali povjerioci. I iz tih razloga pri raspodjeli stečajne mase ne isplaćuju se samo plate radnika. Kad bude osiguran novac, sud će, u skladu sa zakonom, izvršiti dopunsku raspodjelu svim stečajnim povjeriocima”, kazala je Sanja Tomić, glasnogovornica Građanskog suda u Skoplju.

I Sudsko vijeće, koje kontrolira rad sudija u zemlji, zaključilo je da njegovo postupanje u predmetima nije ažurno.

“Pa, kao što nije sve dobro u medijima, ili drugdje, tako i u sudstvu može biti bolje”, rekao je Zoran Karadžovski, predsjednik Sudskog vijeća.

Zabilješke Evropske komisije idu korak dalje – govore o političkom utjecaju na rad sudstva. Kažu: opstrukcije s kojima je suočeno novoformirano Specijalno javno tužilaštvo naglašavaju nedostatak nezavisnosti sudstva i selektivno provođenje pravde.

“Jasno i glasno kažem da neću prešutjeti nijednu neregularnost niti će iko biti zaboravljen u borbi koju vodim protiv bezakonja. Uložit ću svu snagu kako kriminal ne bi izbjegao kaznu zato što kriminalci moraju stati pred sud pravde, bez razlike o kome je riječ”, kazala je Katica Janeva, tužiteljica u Specijalnom javnom tužilaštvu.

Poziv na profesionalnost

Dio pravnika predlaže formiranje novih sudskih odjeljenja kako bi se bivšim i sadašnjim funkcionerima sudilo bez ičijeg utjecaja.

“Moglo bi biti uspostavljeno sudsko odjeljenje za suđenje u predmetu koji pokreće Specijalno javno tužilaštvo. Formirati posebna odjeljenja i na drugostepenom Žalbenom i Vrhovnom sudu kako ne bi bilo problema u odlučivanju o ovim predmetima u višim instancama”, rekla je Besa Arifi, profesorica krivičnog prava.

“U međuvremenu su predstavnici međunarodne zajednice razgovarali s najvišim predstavnicima makedonskog pravosuđa, uz poziv na profesionalnost, bez povijanja pred političkim uticajima i bez obzira na to da li će se u jednom trenutku formirati nova odelenja unutar sudova”, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Izvor: Al Jazeera