Politički veteran na čelu Parlamenta Tunisa

Mohamed Ennaceur je bio jedini kandidat za predsjednika Parlamenta (EPA)

Mohamed Ennaceur (80), veteran u politici, izabran je u četvrtak za predsjednika Parlamenta Tunisa.

Za Ennaceura, koji je bio jedini kandidat, glasalo je 174 od 214 prisutnih poslanika Parlamenta, saopćio je Ali Ben Salem, koji je predsjedavao sjednicom.

Izbor predsjednika očekivao se u utorak, tokom inauguracione sjednice novoizabranog Parlamenta, ali je odložen zbog konsultacija u vezi s kandidatom, piše Tanjug.

Ennaceur je zamjenik lidera opozicione sekularističke stranke Nidaa Tounes (Tunis zove), koja je odnijela pobjedu na izborima u oktobru, prvim od svrgavanja dugogodišnjeg vođe Tunisa Zinea El Abidina Ben Alija prije gotovo četiri godine, prenio je AFP.

Lider stranke Nidaa Tounes Beji Caid Essebsi (88) ima prednost u drugom krugu predsjedničkih izbora, koji će biti održan krajem decembra.

Vlada nakon drugog kruga izbora

Ennaceur je bio ministar za socijalna pitanja tokom mandata Habiba Burgibe, prvog predsjednika Tunisa, “oca nezavisnosti”, tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Stranka Nidaa Tounes osvojila je 86 mjesta na parlamentarnim izborima u oktobru, porazivši pokret Ennahda (Renesansa), koji je bio drugi sa 69 osvojenih mjesta.

Prema izbornom sistemu Tunisa, stranka koja je osvojila najviše glasova dobija mandat za formiranje koalicione vlade.

Nida Tunes je saopćila da neće formirati vladu prije drugog kruga predsjedničkih izbora, u kojima će Essebsi odmjeriti snage s aktuelnim šefom države Moncefom Marzoukijem, pošto nijedan od kandidata nije osvojio apsolutnu većinu u prvom krugu izbora 23. novembra.

Izvor: Agencije