Politika ‘bira’ nove direktore SIPA-e i OSA-e

Agencija za istrage i zaštitu u Bosni i Hercegovini treba dobiti novog direktora nakon smjene starog. I Obavještajno sigurnosna agencija treba novog direktora, jer je aktuelnom istekao mandat. Za pozicije u dvije najvažnije sigurnosne agencije bore se najjače političke stranke u zemlji, iako nijedna od ovih pozicija, po zakonu, ne bi trebala biti politička.

Smijenjeni direktor SIPA-e, Goran Zubac, nije pružio podršku drugim policijskim tijelima u zemlji u vrijeme februarskih protesta, kada je zapaljena i zgrada Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu, i to ga je koštalo čelne pozicije u jednoj od najvažnijih sigurnosnih agencija u zemlji. Sada na čelo SIPA-e treba doći novi čovjek.

Prema zakonu, ova agencija djeluje isključivo na profesionalnim osnovama, ne zastupajući političke ili etničke interese. No, u ovom slučaju u Bosni i Hercegovini je politički dogovor ispred zakona.

Bez pojedinačnog principa

“Opšte je poznato, i vi to znate, u toj nekoj međuetničkoj, nacionalnoj raspodjeli, ta pozicija pripala policijskom službeniku iz reda srpskog naroda“, rekao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić.

Stručni i politički nepristrasni trebali bi biti i članovi Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji biraju novog kandidata. No, ministar sigurnosti, koji taj izbor treba potvrditi, sumnja u njihov nezavisan rad.

“Nikad Nezavisni policijski odbor nije glasao po nekom pojedinačnom principu, već je to isključivo bilo po nekom političkom ili nacionalnom principu“, kazao je Mektić.

Nezavisni odbor imenuje Parlamentarna skupština, sastavljena od najjačih političkih partija. Rad Nezavisnog odbora nadzire parlamentarna Komisija za odbranu i sigurnost. Ali, ni ta komisija ne odolijeva političkim utjecajima, tvrdi njen predsjednik Sifet Podžić (Demokratska fronta).

“Mi smo prošli put na sjednici Komisije bili izglasali smjenu Nezavisnog odbora. Pitam se – zašto nije dignuta ruka nijedna iz Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine za smjenu [Žike] Krunića? Što? Nije politika? Nezavisni odbor?”, navodi Podžić.

“I OSA bi trebala dobiti novog direktora, jer je Almiru Džuvi istekao mandat. Direktora ove agencije imenuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, a prema postojećem političkom dogovoru, ova pozicija ostaje rezervirana za kandidata iz reda Bošnjaka”, javlja reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja.

Član Komisije za odbranu i sigurnost i zastupnik u državnom Parlamentu Šemsudin Mehmedović (Stranka demokratske akcije) ne krije da postoji politički utjecaj na sigurnosna tijela u državi. Najzanimljivije strankama su upravo pozicije u SIPA-i i OSA-i.

Dvije najjače poluge

“To su dvije najjače poluge. Ukoliko politički lideri manipuliraju, mogu biti snažne poluge političke borbe protiv političkih protivnika”, rekao je Mehmedović.

Konkretniji u objašnjenju je stručnjak za sigurnost Goran Kovačević.

“To su dvije agencije koje bi generalno trebale predstavljati cijeli sigurnosni sistem. Jedna je operativna, druga je obavještajna. Znate kako kažu: ko raspolaže informacijom – dominira situacijom“, kazao je Kovačević, docent na Fakultetu za kriminalistiku i sigurnosne studije u Sarajevu.

Kovačević zaključuje da je sigurnost u Bosni i Hercegovini isključivo političko pitanje te da aktualna politika na štetu građana marginalizira stvarne sigurnosne dileme.

Izvor: Al Jazeera