Poljaci na protestima stali u odbranu sudova

Masovne antivladine demonstracije obilježile su 20 mjeseci na vlasti konzervativne, populističke stranke Pravo i pravda (EPA)

Više tisuća protivnika poljske vlade okupilo se u Varšavi i drugim gradovima te zemlje na prosvjedu protiv promjena u zakonodavstvu kojima se reogranizira pravosuđe.

Okupljeni su uzvikivali “Branit ćemo demokraciju” i slogane protiv čelnika vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslawa Kaczynskog, najmoćnijeg poljskog političara kojeg optužuju da je diktator.

Prosvjedi, održani pod sloganima “u obranu sudova” i “zaustavimo državni udar”, posljednji su u nizu masovnih antivladinih demonstracija koji su obilježili 20 mjeseci na vlasti konzervativne, populističke stranke Pravo i pravda.

Glavna tema prosvjeda je bila obrana demokracije pod vladajućom strankom, koja kontrolira oba doma parlamenta.

“Kačizam kao fašizam uništava Poljsku”, “Podržavamo suce”, “Rodio sam se u komunističkoj Poljskoj, ali nemam namjeru u njoj crknuti”, “Error 404, demokracija nije nađena”, neke su od poruka na transparentima kojima su prosvjednici ustali protiv reforme pravosuđa.

Političari iz Europske unije i poljska opozicija osudili su zakonske propise koji su usvojeni prošlog tjedna, navodeći da se njima ugrožava neovisnost sudstva i vladavina zakona, podsjeća AP.

I Evropska unija zabrinuta

Prema novim zakonima, članove Nacionalnog vijeća sudaca imenovat će parlament, a prethodno su ih imenovali sami suci.

Poljska opozicija je, također, izrazila ogorčenje i povodom nacrta zakona o Vrhovnom sudu koji je predložila vladajuća stranka.

Tim iznenadnim potezom pozvani su aktualni članovi Vrhovnog suda da se umirove, osim onih koji imaju podršku ministra pravde.

Sporni poljski zakoni izazvali su zabrinutost Vijeća Europe i Europske unije, a na zahtjev šefa Europske komisije Jean-Claudea Junckera o udaru na neovisno i apolitično pravosuđe u Poljskoj raspravljat će idućeg tjedna i Europska komisija.

Izvor: Agencije