Poljaci optužili Tuska za kolaboraciju s Putinom

U avionskoj nesreći u Smolensku 2010. poginuli su predsjednik Lech Kaczynski i 95 putnika i članova posade (Reuters)

Poljski ministar odbrane Antoni Macierewicz optužio je bivšeg poljskog premijera Donalda Tuska za “diplomatsku izdaju” u istrazi okolnosti avionske nesreće u Smolensku, u kojoj su 2010. godine poginuli poljski predsjednik Lech Kaczynski i još 95 putnika i članova posade.

Vođa vladajuće poljske nacionalističke stranke Pravo i pravda Jaroslaw Kaczynski, brat blizanac poginulog predsjednika, često optužuje Tuska da je “moralno odgovoran” za tu nesreću.

On i mnoge njegove pristalice osporavaju rezultate službene istrage po kojoj su za nesreću krivi nemar i loše vrijeme i tvrde da je riječ o poljsko-ruskoj zavjeri i eksploziji u avionu.

Nije vratio ostatke aviona

Macierewicz se u ponedjeljak navečer obratio državnom tužilaštvu, optužujući Tuska za moguće krivično djelo, odnosno “diplomatsku izdaju”, za što prijeti kazna od 10 godina zatvora.

Predbacuje mu što nije uspio vratiti u zemlju ostatke predsjedničkog aviona.

Optužuje ga i da Poljska nije mogla u potpunosti učestvovati u istrazi jer je za istragu izabrao pravni mehanizam Konvenciju iz Chicaga, koja je to onemogućila.

Macierewicz je također naveo da Tusk nije uspio osigurati dogovor s Moskvom kako bi se predstavnicima Poljske u svim istražnim aktivnostima na mjestu pada garantiralo učešće, što je Rusiji dozvolilo da ograniči učešće Varšave u istrazi.

‘Dogovor s ruskim predsjednikom’

Tusk nije uspio osigurati povratak olupine aviona u Poljsku, a Rusija je nekoliko puta odbijala predati ostatke letjelice zbog, kako je tada navedeno, vlastite istrage.

Macierewicz tvrdi da bi Tusk, aktualni predsjednik Evropskog vijeća, trebao krivično odgovarati zato što je s “ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom sklopio ilegalni dogovor na štetu Poljske”.

Ministar je prije godinu dana pokrenuo novu istragu te nesreće.

Izvor: Agencije