Poljak žrtva zločina iz mržnje u Leedsu

Najčešće mete napada u Velikoj Britaniji su migranti iz Istočne Evrope, posebno Poljaci (EPA)

Poljska ambasada u Londonu osudila je rasno motiviran napad 20 tinejdžera na jednog Poljaka u Leedsu.

To je zadnji u nizu od napada na Poljake u Velikoj Britaniji.

Nazivajući napad odvratnim činom, policijski komesar regije West Yorkshire, u kojoj se nalazi Leeds, izdao je saopćenje u kojem navodi da zločini iz mržnje neće biti tolerirani.

“Nema mjesta u West Yorkshireu za one koji podržavaju bilo koju vrstu mržnje i netolerancije“, kazao je komesar Mark Burns-Williams.

Dodao je da su dodatne policijske patrole raspoređene u toj regiji.

“Policija želi da sarađuje sa istočnoevropskim društvima i drugima da bi se borila protiv zločina iz mržnje“, istakao je  Burns-Williams.

Zadnjih mjeseci oko 30 napada u Britaniji

Nakon napada, Poljska ambasada u Velikoj Britaniji je saopćila da je razočarana zbog još jednog napada na njene građane u Velikoj Britaniji.

U toj zemlji se proteklih mjeseci desilo oko trideset ksenofobičnih napada.

“Napad u Leedsu je najozbiljniji od deset ksenofobičnih napada na Poljake koji su se desili na sjeveru Velike Britanije u zadnjih nekoliko mjeseci“, navela je ambasada u svom saopćenju.

Grupa od dvadeset tinejdžera je u petak napala 28-godišnjeg Poljaka i njegovog prijatelja. Poljak je pokušao pobjeći, ali nije uspio.

Dok su ga tukli, tinejdžeri su ga i vrijeđali na rasnoj osnovi.

Poljak je prevezen u bolnicu, a povrede nisu bile opasne po njegov život.

Nakon referenduma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije 23. juna, broj ksenofobičnih i rasističkih napada je porastao za 58 posto, saopćilo je Državno vijeće šefova policije Velike Britanije.

Najčešće mete napada su migranti iz Istočne Evrope, posebno Poljaci.

Izvor: Al Jazeera