Poljoprivrednici blokirali granice

Poljoprivrednici oba bosanskohercegovačka entiteta blokirali su u ponedjeljak nekoliko graničnih prijelaza sa Hrvatskom i Srbijom kako bi upozorili vlasti na teške agrarne probleme koji se gomilaju godinama.

Na ulicama Gradiške vladala je velika saobraćajna gužva, jer su traktori izašli iz njiva i stajali, uredno postrojeni, sa ciljem jednosatne blokade graničnog prijelaza prema Hrvatskoj. Prisutne su bile i policijske snage koje su bile strpljive, jer su znale da blokada neće dugo trajati.

Članovi udruženja poljoprivrednika bh. entiteta Republika Srpska (RS) iskazali su nezadovoljstvo mnogim stvarima, među kojima su provođenje ugovora o slobodnoj trgovini, izdavanje izvoznih brojeva, te cijena goriva.

„Repromaterijali skupi i gorivo su toliko skupi da se ratarstvo ne može obavljati sa ovom cijenom goriva. Sve države okolo imaju plavi dizel, a mi ne, zbog čega u startu ne možemo biti konkurentni“, kazao je Drago Hrvaćanin, ratar iz Gradiške.

Poljoprivrednici strahuju od gubljenja hrvatskog tržišta naredne godine, s obzirom na to da Bosna i Hercegovina nije uspostavila odgovarajuće mehanizme provjere kvaliteta svojih proizvoda iz ove grane privrede.

„Još kad Hrvatska uđe u EU, ono što smo izvozili nećemo moći više izvesti. Mi smo time odmah blokirani da nećemo moći opstati“, ističe Hrvaćanin.

Očekuju odgovor

Na katastrofalno stanje, kako kažu iz Udruženja poljoprivrednika RS-a, upozoravaju već četiri godine.

„Samo zbog nepotpunog provođenja ugovora o slobodnoj trgovini, BiH godišnje gubi milijardu konvertibilnih maraka [500 miliona eura]. Kakve su to vlasti koje ne žele puniti vlastiti budžet? Mi želimo da se puni, jer nam to odgovara, odnosno poljoprivredi“, navodi predsjednik Udruženja Vladimir Usorac.

Poljoprivrednici iz ovog bh. entiteta u potpunosti podržavaju kolege iz Federacije BiH, te govore kako neće dopustiti da agrar u državi propadne, jer od njega živi pola miliona domaćinstava.

Osim Gradiške, u ponedjeljak su blokirani i granični prijelazi Orašje, Rača i Novi Grad.

Poljoprivrednici odgovore očekuju od nadležnih državnih i entitetskih institucija kao i svih agencija koje imaju veze sa poljoprivredom i izvozom.

Izvor: Al Jazeera