Poljoprivrednici blokirali put u Vojvodini

Poljoprivrednici u Vojvodini, nezadovoljni mjerama Vlade Srbije za podsticaje u agraru, blokirali su nekoliko magistralnih puteva na sjeveru Srbije.

Na taj su se potez odlučili poslije propalih pregovora s Vladom.

Blizu 50 poljoprivrednika pokušalo se traktorima probiti preko Pančeva do Beograda, ali ih je u toj namjeri spriječila policija, izvještava reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

“Tri reda traktorske blokade propuštaju samo Hitnu pomoć, vatrogasce i teške slučajeve”, javlja Kostić.

Poljoprivrednici protestiraju zbog toga što je Ministarstvo poljoprivrede Srbije ove godine odlučilo davati subvencije po ostvarenoj proizvodnji, a ne po hektaru, kako je to činjeno prethodne dvije godine.

Martin Juriček za Al Jazeeru kaže da poljoprivrednici ne prihvataju nove subvencije, već traže mjere koje su bile u 2010. godini.

Njegov kolega Pera Milošev smatra: “Trebamo se dogovoriti unapred, a ne sada, razumeš, kada je gotovo, sada nas tu oni nešto seku i dodaju i kombinuju neke stvari.”

‘Ekonomski opravdano’

Ministar poljoprivrede, koji je ratarima poslije propalog sastanka u četvrtak poručio da “ovo vreme iskoriste za setvu, a ne za proteste”, kaže da neće odustati od novih mjera subvencije.

“Ova mera je ekonomski opravdana. Sa druge strane, veliki broj je onih koji do sada nisu imali mogućnost da od države dobiju podsticaj za poljoprivredu. Sada to imaju, tako da ne postoji ni jedan razlog da bi ovakva politika trebalo da bude promenjena”, kaže Dušan Petrović, ministar poljoprivrede.

Poljoprivrednici ne planiraju uskoro napustiti lokalni put Pančevo – Opovo.

Blizu 50 vozača traktora noć je provelo u svojim vozilima, a tu su i spavali.

Kažu da se neće pomjeriti do ispunjenja svojih zahtjeva.

Posljednji put ratari su protestirali u maju prošle godine.

Poslije osam dana blokade puteva u Vojvodini, dogovoreno je da će Vlada subvencionirati poljoprivrednike.

Izvor: Al Jazeera