Poljoprivrednici očekuju rast cijena hljeba

Nakon djelomičnog povlačenja vode iz potopljenih dijelova sjeveroistočne BiH, poljoprivrednici su počeli sa zbrajanjem štete.

Kako izvještava reporter Emir Nuhanović, nemaju vremena za gubljenje, jer za svega nekoliko dana moraju zasaditi novu kulturu, koja bi do kraja ljeta mogla uroditi plodom. 

“Alija Mulamustafić i mnogi drugi vlasnici traktora nesebično su pomagali komšijama. Zato ljudskih žrtava nije bilo. Materijalne su, pak, ogromne”, javlja reporter Al Jazeere.

Žito, plastenici i povrtlarske kulture potpuno su uništeni. Pomoć je do sada stigla samo od pojedinaca iz dijaspore.

Mulamustafić podsjeća da ovo nije prva krizna situacija u Janji. Prije četiri godine, jak grad u potpunosti je razorio poljoprivredu. Kao i tada, i danas su prioritet nove sadnice.

Sudbinu Janje nisu izbjegla ni ostala mjesta u regiji Bijeljine.

U područnoj privrednoj komori još procjenjuju štetu. Njen predsjednik kaže da je najvažnije pomoći poljoprivrednicima. Jedna od predloženih mjera je reprogram njihovih kredita. Ali, ima još značajnih prijedloga.

“Privremeno oslobađanje plaćanja doprinosa na plate radnika, dugoročno rasterećenje privrede, obnavljanje infrastrukture”, predlaže Mihajlo Vidić iz Privredne komore Bijeljine.

Rast cijene hljeba

Međutim, poljoprivrednici ne mogu čekati i sami pokušavaju spasiti što mogu.

Voda se postepeno povlači, što poljoprivrednicima daje šansu da zemlju ponovo obrade i zasade novu kulturu, koja bi eventualno do kraja godine urodila plodom.

Boško Radić obrađuje polje pšenice od gotovo 70 hektara. Polovina zemljišta još je potopljena. Ali, njegovi problemi nisu počeli prije dvije sedmice. Godinama se bori za pravednije cijene u otkupu pšenice. Tvrdi da će nakon poplava cijene hljeba ponovo rasti, ali ne njegovom krivicom.

“Onaj ko imalo prati tržište zna da mi, proizvođači pšenice, mi ne utičemo na cijenu hljeba. Da li otkupna cijena bila 25, 35 ili 55, mlinsko-pekarska industrija pravi to, oni svoje neke nenormalne računice prave”, kaže Radić.

“Ja znam da će cijena hljeba biti katastrofalna, a znam da će nama pšenica opet biti teško i loše plaćena”, dodaje.

Voda se iz ovog dijela države povlači vrlo sporo. Pumpe neprekidno rade. Nužno je što prije isprazniti vodene džepove. Poplava iz 2010. općinu je koštala 30 miliona eura. Već sada je jasno da će ove godine razmjere štete biti neuporedivo veće.

Izvor: Al Jazeera