Poljska izdvaja 55 milijardi dolara za odbranu

Poljska Vlada u junu je odlučila postepeno povećavati izdvajanja na odbranu sa dva na 2,5 posto BDP-a (EPA)

Poljska će izdvojiti dodatnih 200 milijardi zlota (55 milijardi dolara) na odbranu tokom sljedećih 15 godina, kako bi modernizirala vojsku usred znakova rastuće agresije Rusije, izjavio je zamjenik ministra odbrane.

Ruske vojne vježbe pod nazivom “Zapad”, koje će idućeg mjeseca biti održane u Bjelorusiji i zapadnoj Rusiji, najveće posljednjih godina, povećale su zabrinutost zbog njihovog nedostatka transparentnosti, dok u NATO-u strahuju da bi broj vojnika koji učestvuju u tim vježbama mogao biti veći nego što je službeno objavljeno, prenosi Reuters.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u četvrtak i petak će posjetiti Poljsku, kako bi provjerio raspoređivanje američkih trupa na istoku zemlje i sastao se sa zvaničnicima vlada Poljske, Rumunije i Turske.

Strah od ruske agresije

Poljska, koja strahuje od ruske agresije na istočnom rubu NATO-a, snažno lobira za raspoređivanje NATO trupa na svom tlu, pogotovo nakon aneksije Krima 2014. godine.

“Vlada je odobrila izmjenu propisa … koja nam daje skoro 200 milijardi zlota tokom sljedećih 15 godina. To nije beznačajna svota”, rekao je zamjenik ministra odbrane Tomasz Szatkowski za Reuters, dodajući da je to u skladu s planovima da se izdvajanja za odbranu postepeno povećavaju dok ne dostignu 2,5 posto bruto domaćeg proizvoda.

Poljska Vlada u junu je odlučila postepeno povećavati izdvajanja na odbranu sa dva na 2,5 posto BDP-a, što znači da će se do 2032. godine godišnja izdvajanja udvostručiti na 80 milijardi zlota (22 milijarde dolara).

Izvor: Agencije