Poljska korak bliže evropskim sankcijama

Prošle su dvije sedmice od kako je Evropska komisija poljskoj Vladi poslala službenu procjenu da ne poštuje vladavinu prava te da ugrožava pravnu državu i demokratiju. Rok u kojem je Vlada te zemlje Briselu trebala poslati odgovor ističe u srijedu. Dok je Varšava na korak do gubitka prava glasanja u pitanjima Evropske unije, građani koji se protive mjerama svoje Vlade iz mjeseca u mjesec su nezadovoljniji.

I četiri godine kasnije teško joj je, pojašnjava, pričati o svom životu. Lice ne skriva, ali ime ne želi otkriti. Kaže kako je trpjela suprugovo zlostavljanje. Kada se odlučila na razvod, doživjela je poniženje i na sudu.

“Tokom prvog saslušanja zbog razvoda, sutkinja mi je rekla da, ako sam nesretna u braku i ako je moj suprug toliko loš, zašto se ne vratim odakle sam i došla”, kazala je žrtva nasilja.

Pomoć u novom početku pružio joj je centar za ženska prava.

Vlada ne priznaje odluke Ustavnog suda

“Često tužitelji, policija, pa i sudije ovakve optužbe tretiraju lažnima, jer kažu da žene koje koriste krivične prijave to rade kako bi osigurale bolje uslove rastave, podjelu imovine ili alimentaciju”, kazala je Urszula Nowakowska iz Centra za ženska prava.

Više od 2.000 osoba svake godine zatraži njihovu pomoć. Sada su ostali bez državnog novca, koji čini više od polovine godišnjeg budžeta.

“Kažu kako su nam uskratili novac jer pomažemo samo ženama. Vlada je tražila da organizacija kojoj će dati novac pomaže i ženama, i muškarcima, i žrtvama svih zločina. Za nas je to pokazatelj njihovog konzervativnog pristupa”, rekla je Nowakowska.

Dio analitičara upozorava kako ova nevladina organizacija nije jedina koja trpi posljedice novog smjera poljske Vlade.

“Primjećujem da se slobode smanjuju. Počelo je s medijima. Došlo je do potpunog preuzimanja državnih medija i do njihovog potpunog podređivanja Vladi”, kazao je Konstanty Gebert, politički analitičar.

Kaže kako je Vladin utjecaj na građanska prava vidljiv i donošenjem odluke o raspuštanju Vijeća protiv ksenofobije, rasizma i diskriminacije, a sve je veći utjecaj i na pravosuđe.

“Tužiteljstvo je ranije bilo nezavisno, što su omogućile zakonske izmjene prethodne vlade. Sada je ponovno podređeno Vladi. To znači da ministar pravosuđa, kao glavni tužitelj, može davati naredbe drugim tužiteljima treba li nekoga istražiti ili ne”, rekao je Gebert.

Konzervativna Vlada nije prihvatila mišljenje Ustavnog suda, koji je dio reformi te institucije ocijenio neustavnim.

Gušenje građanskih sloboda

“Više od tri mjeseca je prošlo od odluke Ustavnog suda, koju Vlada ignorira. Ali, da tu odluku ne bi i zaboravila, brinu i upozoravaju građani Varšave”, javlja novinarka Al Jazeere Katarina Drlja.

Doslovno, građani kampiraju ispred ureda predsjednice Vlade.

“Kada izvršni dio vlasti prestane poštovati zakonodavni, propali smo. Nemamo više nikoga ko bi nas štitio. A od trenutka kada premijerka nije objavila prvu odluku, što je morala, prestaje objavljivanje ikakvih daljnjih odluka. Dakle, Ustavni sud je blokiran”, rekla je Weronika Szeminska iz Odbora za očuvanje demokratije.

U smjenama će kampirati tu, kaže, dok se njihov glas ne čuje. Jer, tvrdi, iz mjeseca u mjesec sve se više guše građanske slobode.

Izvor: Al Jazeera