Poljska kupuje američki raketni sistem Patriot

Patriot, Rakete, Raketni sustav
Varšava je ranije najavila potpisivanje ugovora o kupovini osam raketnih sistema Patriot (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump je u četvrtak u razgovoru s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom istaknuo važnost “snažnog partnerstva” SAD-a i Poljske za sigurnost Europe i zahvalio Poljskoj kao domaćinu za 5.000 američkih vojnika, javile su agencije.

“Snažni savez s Poljskom ostaje od ključne važnosti za odvraćanje od bilo kakvog sukoba i pruža jamstvo da rat između velikih sila nikada više ne pohara Europu”, kazao je Trump i istaknuo važnost NATO-a u istočnoj Europi suočenoj s destabilizirajućim ponašanjem Rusije u regiji.

SAD, poručio je, radi s Poljskom na tom pitanju.

Novo podjećanje na obveze prema NATO-u 

Trump se posebno zahvalio Poljskoj na gostoprimstvu za blizu 5.000 američkih vojnika te na njezinoj potpori NATO-u.

Duda je u prvi plan stavio dugogodišnje savezništvo, kazavši da “SAD misli vrlo ozbiljno i predsjednik Trump je vrlo ozbiljan kada je pitanju sigurnost Poljske”.

Članicama NATO-a Trump je poručio da je krajnje vrijeme da počnu podmirivati svoje obveze prema Savezu.

U četvrtak je objavljeno i da je SAD pristao Poljskoj prodati obrambene raketne sustave Patriot, a memorandum o tome je u srijedu kasno navečer potpisao poljski ministar obrane Antoni Macierewicz.

“Potpisan je memorandum da SAD pristaje Poljskoj prodati raketne sustave Patriot u najmodernijoj konfiguraciji. Drago mi je da tu informaciju mogu objaviti na dan posjete predsjednika Donalda Trumpa Varšavi”, kazao je Macierewicz na konferenciji za novinare u četvrtak ujutro.

Poljska je u ožujku najavila potpisivanje ugovora vrijednog 7,6 milijardi dolara s američkom tvrtkom Raytheon o kupnji osam raketnih sustava Patriot, u sklopu plana moderniziranja svojih oružanih snaga do 2023. godine.

Modernizacija poljske vojske

Poljska, članica NATO-a, ubrzala je napore na modernizaciji vojske nakon ruskog pripajanja ukrajinskog poluotoka Krima 2014. godine i u znaku odgovora na obnovljeno vojno i političko samopouzdanje koje Rusija pokazuje u regiji.

Američki predsjednik Donald Trump doputovao je u Varšavu, gdje će, kako je objavila Bijela kuća, potvrditi privrženost NATO-u u govoru i sastancima s predstavnicima država koje su najbliže Rusiji, a uoči summita G20 u petak i subotu u Hamburgu.

Trump će biti posebni gost u glavnom poljskom gradu na sastanku na vrhu zemalja Inicijative triju mora, koju su zajednički pokrenule Hrvatska i Poljska.

Izvor: Agencije