Poljska: Milion električnih vozila do 2025.

Pojedini gradovi u Poljskoj guše se u smogu zbog ispušnih plinova vozila i sagorijevanja uglja u domaćinstvima (EPA)

Poljska planira do 2025. godine na svojim cestama imati milijun električnih automobila, jer nastoji smanjiti emisiju ugljik-dioksida iz motornih vozila, izjavio je zamjenik poljskog ministra energetike Michal Kurtyka.

“Ovaj projekt će doprinijeti unaprjeđenju životne sredine u našoj zemlji”, rekao je on novinarima, javlja Reuters.

Kako je naveo, plan poljskog Ministarstva energetike je da do 2018. godine uvede nove zakone, koji će propisati regulative u području proizvodnje električnih automobila, formirati specijalne fondove za pomoć početku proizvodnje i kreirati prototipove poljskih električnih vozila.

Četiri najveća poljska proizvođača električne energije – PGE, Tauron, Enea i Energa – najavili su prošlog tjedna da će osnovati zajedničku kompaniju pod nazivom Electro Mobility Poland, koja će promovirati korištenje električnih automobila.

Gradovi se guše u smogu

No, ostalo je nejasno hoće li ih i proizvoditi.

U ovom trenutku u Poljskoj postoji nekoliko električnih vozila koja su u uporabi, a u cilju njihove promocije, Ministarstvo energetike će uvesti porezne olakšice za vlasnike električnih vozila, kao i subvencije za prvih 100.000 vozila.

Poljska je jedan od vodećih zagađivača u Europi, jer najveći dio energije dobiva iz elektrana na ugljen.

Osim toga, pojedini gradovi u Poljskoj, naročito na jugu zemlje, guše se u smogu zbog ispušnih plinova motornih vozila i sagorijevanja ugljena u domaćinstvima, navodi britanska agencija.

Izvor: Agencije