Poljska: Nema govora o napuštanju EU

Duda: 'Poljska samo želi biti tretirana kao ravnopravan partner u Evropskoj uniji' (Reuters)

Poljska ostaje u potpunosti predana Evropskoj uniji uprkos nizu sporova sa Briselom i poljski birači odbit će bilo koju stranku koja zagovara da nakon Brexita i Varšava krene tim putem, rekao je za Reuters poljski predsjednik Andrzej Duda. 

Evropska unija, kojoj se Poljska pridružila 2004. godine, oštro je kritizirala poljsku vladajuću desničarsku stranku Pravo i pravda zbog njenih reformi Ustavnog suda, državnih medija i drugih mjera, saopćivši da one potkopavaju vladavinu zakona.

Ovog mjeseca Poljska je dodatno izolirana u EU-u nakon što je pokušala blokirati ponovni izbor Donalda Tuska, bivšeg poljskog premijera i dugogodišnjeg političkog neprijatelja čelnika PiS-a Jaroslawa Kaczynskog, na dužnost predsjednika Evropskog vijeća.

Poljska premijerka Beata Szydlo također je rekla da bi Varšava mogla ne potpisati konačnu deklaraciju s evropskog samita u Rimu, koji će biti održan u subotu i nedjelju, ako dokument ne bude sadržavao tačke koje ona smatra prioritetnima.

Unija slobodnih i jednakih članica

Međutim, ublažila je taj stav u petak, prije odlaska u Rim.

Predsjednik Duda, saveznik Kaczynskog i Szydlo, rekao je da Poljska samo želi biti tretirana kao potpuno ravnopravan partner u EU-u te da nema govora o napuštanju Unije.

“Danas bilo koja stranka koja dođe i otvoreno kaže ‘Mi smo skupina koja teži izlasku iz EU-a, mi ne želimo Poljsku u EU-u’ ne bi imala nikakvih šansi na poljskoj političkoj sceni”, rekao je Duda.

“Mi želimo Uniju slobodnih i jednakih država članica”, kazao je poljski predsjednik.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da do 80 posto Poljaka podržava članstvo u EU-u iako se mnogi protive dubljoj integraciji u EU, imigraciji i ulasku u eurozonu.

Izvor: Agencije