Poljska odbija izbjeglice nakon Brisela

Poljska je planirala ove godine primiti inicijalnih 400 izbjeglica, a ostatak bi dobio dozvolu dolaska u naredne tri godine (EPA)

Premijerka Poljske, Beata Szydlo, izjavila je u srijedu kako njena država više nije spremna primiti približno 7.000 izbjeglica, kako je dogovoreno tokom pregovora s čelnicima Evropske unije, a razlog promjene mišljenja su napadi u Briselu.

Ona je navela kako “više ne vidi mogućnost dolaska izbjeglica u Poljsku”, nakon što su eksplozije potresle belgijsku prijestolnicu dan ranije, javlja poljska TV stanica Superstacja.

Poljska je planirala ove godine primiti inicijalnih 400 izbjeglica, a ostatak bi dobio dozvolu dolaska u naredne tri godine.

Komentari ekstremne desnice

Prošle godine su hiljade Poljaka demonstrirale širom države i na društvenim medijima, gdje su protestirali protiv dolaska izbjeglica, a organizacija ovih dešavanja djelo je ekstremno desničarskih pokreta, kao što je Nacionalni radikalni kamp.

U oktobru je predsjednik Andrzej Duda izjavio kako vlasti trebaju poduzeti korake kako bi zaštitili svoje građane od izbjeglica koje donose “moguće epidemije”.

Komentari predsjednika, čija je uloga uglavnom ceremonijalna, podudaraju se s onima koje je iznio Jaroslaw Kaczynski, lider populističke Partije pravde i zakona, čiji je Duda član.

Kaczynski je govorio o “koleri na grčkim otocima” i “dizenteriji u Beču” te optužio izbjeglice da “donose razne vrste parazita, koji nisu opasni u njihovim državama, ali bi mogli biti opasni za lokalne stanovnike” Evrope.

Fizički napadi na izbjeglice u Poljskoj, kojih tamo ima veoma malo, također su prijavljivani.

George Mamolouk, kršćanski izbjeglica iz sirijskog grada Raqqa, napadnut je novembra prošle godine na ulici grada Poznana.

Napad u Poznanu

Napala su ga tri mladića, koji su mu slomili nos, jedan prst i nanijeli povrede noge.

Tokom napada se okupila grupa posmatrača – neki od njih su pratili dešavanje pasivno, dok su drugi napadačima govorili da ga ubiju, kaže Mamlouk.

Poljska je dugo oklijevala primiti izbjeglice, ali je na kraju pristala prihvatiti više od 5.000 izbjeglica, od 120.000 osoba koje trebaju biti raspoređene u 28 država članica EU-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije