Poljska opet istražuje pogibiju Kaczynskog

Poljska stranka optužila je Moskvu za odugovlačenje istrage i zadržavanje dokaza, među kojima su bile i snimke iz crnih kutija (EPA)

Nova poljska vlada u četvrtak je ponovno otvorila istragu o pogibiji predsjednika Lecha Kaczynskog 2010. u Rusiji navodeći da bi uzrok zrakoplove nesreće mogla biti eksplozija, a taj bi potez mogao dodatno zategnuti odnos Varšave s bivšim “gospodarom”, otprije narušenim zbog krize u Ukrajini.

Istraga prethodne poljske vlade pokazala je da je riječ o pogreški pilota, no pobjednica izbora u Poljskoj u listopadu, Stranka pravde i prava (PiS) na čelu s bratom blizancem Lecha Kaczynskog, Jaroslawom, smatra da bi uzrok nesreće mogla biti eksplozija u zrakoplovu.

Ministar obrane Antoni Macierewicz je, najavljujući odluku o pokretanju istrage, nagovijestio da bi uzrok nesreće mogla biti eksplozija.

“Zrakoplov se raspao u zraku”, rekao je Macierewicz, prenosi Hina.

Za Rusiju sve razjašnjeno

Iako PiS nije nikad optužio Rusiju za “orkestriranje” smrti tadašnjeg predsjednika, smatra se da je Kremlj od nesreće imao koristi jer su u njemu poginuli i predsjednik središnje poljske banke, visoki vojni dužnosnici i zastupnici, nakon čega je u zemlji nastupilo razdoblje političkih previranja.

Poljska stranka optužila je Moskvu za odugovlačenje istrage i zadržavanje dokaza, među kojima su bile i snimke iz crnih kutija.

Rusija je olupinu zadržala gotovo šest godina, uz objašnjenje da je ne može vratiti dok se ne zaključi ruska kaznena istraga.

Glasnogovornik ruskoga ministarstva vanjskih poslova rekao je da, ako Poljska ima još pitanja o zrakoplovnoj nesreći iz 2010., na njih treba odgovoriti sama jer je s ruskog stajališta sve razjašnjeno.

Izvor: Agencije