Poljska otvara lijesove poginulih u avionu

Nesreća kod Smolenska odnijela je 96 života, uključujući poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog (AP)

Poljski tužitelji objavili su u utorak da će ponovno otvoriti lijesove svih žrtava pada predsjedničkog zrakoplova 2010. godine, kako bi proučili ostatke, što će vjerojatno produbiti političke podjele u zemlji zbog te istrage.

Nesreća kod Smolenska u zapadnoj Rusiji odnijela je 96 ljudskih života, uključujući poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog i njegovu suprugu, kao i više visokih poljskih dužnosnika, prenosi Hina.

Istraga prethodne vlade zaključila je da je uzrok pogreška pilota, no vladajuća stranka Pravo i pravda smatra da bi uzrok mogla biti eksplozija u zrakoplovu.

Optužbe protiv Tuska

Vođa stranke Jaroslaw Kaczynski također optužuje tadašnjeg premijera Poljske Donalda Tuska da je neizravno odgovoran za nesreću zbog nemara.

Poljska vlada ranije ove godine je ponovno otvorila istragu o pogibiji predsjednika Kaczynskog.

Istraga prethodne poljske vlade pokazala je da je riječ o greški pilota, no stranka pobjednica izbora u Poljskoj u listopadu, Stranka pravde i prava (PiS) na čelu s bratom blizancem Lecha Kaczynskog, Jaroslawom, smatra da bi uzrok nesreće mogla biti eksplozija u zrakoplovu.

Iako PiS nije nikad optužio Rusiju za “orkestriranje” smrti tadašnjeg predsjednika, smatra se da je Kremlj od nesreće imao koristi jer su u njemu poginuli i predsjednik središnje poljske banke, visoki vojni dužnosnici i zastupnici, nakon čega je u zemlji nastupio period političkih previranja.

S ruskog stajališta sve razjašnjeno

Poljska stranka optužila je Moskvu za odugovlačenje istrage i zadržavanje dokaza, među kojima su bile i snimke iz crnih kutija.

Rusija je olupinu zadržala gotovo šest godina, uz objašnjenje da je ne može vratiti dok se ne zaključi ruska kaznena istraga.

Glasnogovornik ruskoga ministarstva vanjskih poslova rekao je da, ako Poljska ima još pitanja o zrakoplovnoj nesreći iz 2010., na njih treba odgovoriti sama jer je s ruskog stajališta sve razjašnjeno.

Izvor: Agencije