Poljska pozvala ambasadoricu Izraela zbog Netanyahuovog komentara

Netanyahu želi iskoristiti Višegradsku grupu kao protivtežu zapadnoj Evropskoj uniji (EPA)

Poljska je pozvala izraelsku ambasadoricu u petak tražeći objašnjenje o izjavi premijera Benjamina Netanyahua, koji je, navodno, optužio poljsku naciju za saučesništvo u holokaustu, pa bi čak mogla otkazati sastanak Višegradske grupe planiran za utorak u Jerusalemu.

Glasnogovornik izraelskog premijera, koji je bio u Varšavi na bliskoistočnoj konferenciji organiziranoj na poticaj Sjedinjenih Američkih Država, tvrdi da je dnevni list The Jerusalem Post pogrešno prenio Netanyahuove riječi, ali je poslije objavio ispravljenu verziju.

No, Poljska, koja je osjetljiva kad se propituje njeno ponašanje u doba holokausta, pozvala je izraelsku ambasadoricu Annu Azari i utvrdila da dileme nisu razjašnjene.

Na tlu Poljske nacisti su imali brojne koncentracijske logore za istrebljenje Jevreja, kojih je ubijeno šest miliona u holokaustu i to je pitanje lani izazvalo izraelsko-poljski diplomatski spor. 

Mnogi Poljaci i danas odbijaju prihvatiti istraživanje koje pokazuje da su hiljade Poljaka učestvovale u holokaustu, dok su istovremeno hiljade rizikovale vlastiti život da pomognu Jevrejima, te tvrde da Zapad nije odao Poljskoj priznanje za velike žrtve koje je podnijela u vrijeme Drugog svjetskog rata. 

Samit u Jerusalemu

Izraelski dnevnik Haaretz prenio je citat premijera Netanyahua, koji je rekao: “Poljaci su sarađivali s nacistima i ne znam je li iko ikad osuđen za takvu izjavu.”

The Jerusalem Post prenio je Netanyahuovu izjavu tako da se činilo kao da je premijer sve Poljake optužio za saučesništvo, ali je list to poslije ispravio.

Međutim, zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Szymon Szynkowski vel Sęk želio bi “nedvosmislena objašnjenja”.

Nešto ranije poljski predsjednik Andrzej Duda postavio je pitanje učešća na dvodnevnom samitu u Jerusalemu, koji bi u utorak trebao okupiti predstavnike četiri države Višegadske grupe: Poljsku, Mađarsku, Slovačku i Češku.

“Ako je istina da je Netanyahu to izgovorio, Izrael nije pravo mjesto za sastanak četiri srednjoevropske zemlje”, ocijenio je Duda.

Netanyahu želi iskoristiti Višegradsku grupu kao protivtežu zapadnoj Evropskoj uniji, koja kritizira izraelsku politiku prema Palestincima, naročito širenje jevrejskih kolonija na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izvor: Agencije