Poljska uporno traži isplatu reparacije od Njemačke

Andzrej Duda najavio je bojkot jer mu neće biti dopušteno da govori na skupu (EPA)

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je u razgovoru za Bild kako Poljska od Njemačke još  očekuje isplatu reparacija za štete počinjene tokom Drugog svjetskog rata.

“Prema mojim spoznajama, reparacija nije završen proces”, rekao je Duda u razgovoru za Bild.

Nekoliko dana uoči njemačko-poljskih konsultacija na nivou vlada, Duda je govorio o vještačenju prijašnjeg poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog, iz kojeg proizlazi da ratne štete u Poljskoj nikada nisu bile isplaćene.

To se posebno odnosi na glavni grad Varšavu koju je njemačka vojska tokom Drugog svjetskog rata gotovo potpuno uništila. 

“Radi se o istini i preuzimanju odgovornosti”, rekao je Duda.

Objasnio je da je i jedna poljska parlamentarna grupa isto tako potvrdila kako “reparacije nisu riješene”.

Poljsko-njemačke konsultacije

Predstavnici vladajuće stranke PiS u Poljskoj u aprilu su izračunali da bi Njemačka Poljskoj morala isplatiti oko 700 milijardi eura odštete.

Njemačka odbija isplate reparacija pozivajući se na sporazum iz pedesetih kojim su se Sovjetski Savez, a poslije i Poljska odrekli njemačkih reparacija.

Prema međunarodnom pravu zahtjevi za ratnim reparacijama zastarijevaju nakon 30 godina.

Međutim, konzervativna stanka u Poljskoj odbacuje valjanost tog dokumenta ističući da je bio potpisan pod prisilom Sovjetskog Saveza.

Duda je to rekao prije očekivanih poljsko-njemačkih konsultacija u petak u Varšavi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i nekoliko ministara iz njene vlade trebaju u Varašvi razgovarati s premijerom Mateuszom Morawieckim.

Privatno njemački diplomati ocjenjuju da Poljska pitanje ratnih odšteta ne postavlja toliko radi naplate odšteta koliko da se time posluži kao polugom pritiska za podršku Berlina u pregovorima s EU-a o budžetu i mogućim sankcijama kojima Evropska komisija prijeti Varšavi zbog kršenja evropskih propisa u pravosuđu.

Izvor: Agencije