Poljska vojska će tragati za vozom s blagom

Desetljećima su kružile glasine da je nacistički voz s oružjem i ukradenim dragocjenostima nestao u tunelu (EPA)

Poljska je u utorak objavila da će angažirati vosjku u potrazi za misterioznim nacističkim vozom s blagom, koji je navodno zakopan tokom Drugog svjetskog rata u području Walbrzycha, na jugozapadu zemlje.

“Ministar je odlučio poslati vojnu tehniku na teren radi potrage i provjere postojanja voza”, rekao je glasnogovornik poljskog Ministarstva odbrane Jacek Sonta, prenosi Hina.

“Stručnjaci vojnog inženjerstva odlučit će idućih dana koja će se vojna tehnika koristiti”, dodao je.

“Vojska će intervenirati na zahtjev regionalnih vlasti”, objasnio je.

Sumnje u postojanje voza

Guverner Donje Šleske, Tomasz Smolarz, jako je sumnjičav da taj legendarni voz uopće postoji, a koji već nekoliko dana privlači pažnju javnosti u Poljskoj i u inostranstvu.

“Na osnovi dokumenata koje su gradonačelniku Walbrzycha predali lovci na blago, nemoguće je tvrditi da se tako nešto doista nalazi na spomenutom mjestu”, rekao je.

Poljska je u petak objavila da je gotovo sigurna da je locirala nacistički voz za koji se desetljećima pričalo da je nestao nešto prije kraja Drugog svjetskog rata te da je bio pun oružja i dragocjenosti.

Fotografije napravljene pomoću radarske opreme pokazale su voz dugačak više od 100 metara, što je prva službena potvrda njegova postojanja, izjavio je zamjenik ministra kulture Piotr Zuchowski.

Voz je bio blindiran, što znači da je prevozio poseban teret, “vjerovatno vojnu opremu, ali moguće i nakit, umjetnička djela i arhivske dokumente”, rekao je Zuchowski novinarima u Varšavi.

“Ja sam više od 99 posto siguran da takav voz postoji”, iako će stručnjaci biti sigurni tek kad uspiju doći do njega, dodao je.

Tvrdnja advokata

Vlasti su pokrenule potragu za vozom ovog mjeseca nakon dojave jednog Nijemca i jednog Poljaka koji su rekli preko svojih advokata da su ga pronašli u jugozapadnom okrugu Walbrzychu te da očekuju 10 posto vrijednosti otkrića kao nagradu.

Desetljećima su kružile glasine da je nacistički voz s oružjem i ukradenim dragocjenostima nestao u tunelu nedaleko od poljske granice s Njemačkom 1945. dok se približavala sovjetska Crvena armija.

Zuchowski je kazao da su te priče potekle od jednog muškarca koji je rekao da je pomogao u sakrivanju voza. “Na samrtnoj postelji ta je osoba to rekla i napravila je skicu gdje bi mogao biti”, izjavio je on, ne navodeći detalje.

Lokalni mediji su objavili da je voz nestao 1945. i da su u njemu bile vrijedne stvari pokradene u tadašnjem istočnonjemačkom gradu Breslauu – današnjem Wroclawu koji je sada dio Poljske.

Po mjesnom folkloru, voz pun dragulja i ostalih dragocjenosti nestao je pri ulasku u jedan tunel u planinskom dijelu pokrajine Donje Šleske i iz njega nikad nije izašao.

Tunel je kasnije zatvoren, a njegova lokacija zaboravljena.

Izvor: Agencije