Oglasi

Poljska: Za energetiku 24 milijarde eura

Šesta ekonomija Evrope se oslanja na ogromne rezerve uglja, od kojeg se proizvodi blizu 90 posto električne energije.
Kako bi nastavila privredni rast, Poljska razvija alternative u okviru nuklearnog i sektora naftnih škriljacaReuters

Poljska će do 2020. godine investirati 24 milijarde eura u svoj energetski sektor, objavila je Vlada u Varšavi.

Ova članica Evropske unije (EU) i šesta ekonomija Evrope, s blizu 38,2 miliona stanovnika, ostvarivala je ekonomski rast svake godine u posljednje dvije decenije uprkos recesiji u kojoj se najveći broj evropskih zemalja nalazi od 2008. godine, prenosi AFP.

Poljska se oslanja na ogromne rezerve uglja, od kojeg se proizvodi blizu 90 posto električne energije.

Kako bi nastavila privredni rast, Poljska razvija alternative u okviru nuklearnog i sektora naftnih škriljaca.

Država, također, čini napore da ispuni standarde EU-a u vezi sa smanjenjem emisije štetnih gasova, kao i da osigura energetsku nezavisnost od Moskve.

"Ovo je prvi val velikih investicija u naš energetski sektor", izjavio je poljski premijer Donald Tusk i istakao da ove investicije imaju i stratešku dimenziju, jer je energija danas ključna u politici.

Rezerve naftnih škriljaca

Planirana je izgradnja osam novih elektrana, ukupne vrijednosti od 40 milijardi eura, ali i prvog nuklearnog reaktora, koji bi trebao biti završen do 2024. godine.

U planu je da se izgradi i terminal tečnog prirodnog gasa na baltičkoj obali, zajedno s gasovodom ka zemljama u okruženju.

Procjenjuje se da su poljske rezerve naftnih škriljaca treće u Evropi, odmah iza norveških i holandskih, tako da su sredstva obezbijeđena i za dalja istraživanja i razvoj u toj oblasti.

Svjetski giganti Chevron, Conoco Philips i Talisman Energy su uključeni u istraživanje naftnih škriljaca.

Ukupna vrijednost svih investicija, domaćih i stranih, u istraživanje i razvoj sektora bi mogla dostići 12,5 milijardi eura.

Izvor: Agencije